Cevherin Üzerindeyiz Ama Farkında Değiliz

Tarım Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni dün Barida Hotel’s Balo Salonu’nda TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ın katılımıyla gerçekleşti. Törende 30 firma temsilcisine ödülleri verildi.

Yayınlanma:
Cevherin Üzerindeyiz Ama Farkında Değiliz

Tarım Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Tören’inde konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Tarım ve hayvancılığın önemini anladık ama bu sektörden hakkıyla para kazanmayı beceremedik. Bir cevherin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz" dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK FUARI GÖLLER BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ

TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 9’ncusu düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarının Göller Bölgesi için oldukça önemli olduğunu belirterek, “Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarı Antalya, Burdur ve Isparta için çok önemli bir hale geldi. Antalya, Burdur ve Isparta’nın bir birlik içerisinde düşünülmesi gerekiyor. Artık sınırlar kalktı, bir ilde üretilen bir ürünün diğer ile de katkısı var. Açılan tarım fuarı Isparta'yı zenginleştirecek en önemli sektör olma yolunda hızla ilerliyor. Bu toprağın cevheri, madeni ve petrolü tarımdır” dedi.

GÜL VE ELMA DAHA İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Isparta'nın Türkiye elma üretiminin beşte birini, dünya gül yağı üretiminin ise yarısından fazlasını karşıladığını belirten TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, bu ürünlerin çok daha iyi değerlendirilmesinin gerektiğini kaydetti.

Budak, “Isparta’nın tarımsal zenginlikleri oldukça fazla. Bunları zaten Türkiye ve dünyaya kazandırdıkları ürünlerle görüyoruz. Isparta Türkiye elma üretiminin beşte birini, dünya gül yağı üretiminin ise yarısından fazlasını karşılıyor. Ancak bu ürünler daha iyi şekilde değerlendirilmeli. Bunun içinde çalışmalarımız birlik doğrultusunda devam edecektir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TARIMDA EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Türkiye’de tarıma verilen emeğin karşılığını alamadığını belirten TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, örnek olarak Konya büyüklüğündeki Hollanda’nın tarım ve hayvancılık ihracatının Türkiye’nin 4 katı olduğunu açıkladı.

Budak, “ Bu bir gerçek ki Türkiye’de tarım ve hayvancılık konusunda verilen emeklerin karşılığı alınmıyor. Bunu örnekleyecek olursak Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın sadece tarım ve hayvancılık ürünü ihracatından 50 milyar dolar geliri var. Bunun yanı sıra Türkiye'nin tarımdaki kazancı sadece 12 milyar dolar. Biz çok çalışıyoruz ama az kazanıyoruz. Burada bir yanlışlık var.

Tarımın eskisi gibi bir geçim kaynağı değil, en büyük kazanç kapısıdır. İnsanlar petrolsüz yaşayabilir ama gıdasız yaşama olanağı yok. Gıda sektörü artık dünyanın en önemli stratejik sektörü durumunda. Tarım ve hayvancılığın önemini anladık ama bu sektörden hakkıyla para kazanmayı beceremedik. Bir cevherin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz. Parayı başkasına kazandırmışız. Bu işi hızla tersine çevirmemiz gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.