Çiftçi 2013'ten Umutlu

2012’de çiftçinin ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu 2013 yılında bolluk beklediklerini ifade ederek “Allah, o günleri bir daha yaşatmasın” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2013 13:23
Çiftçi 2013'ten Umutlu

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, 2012 yılında yaşanan kuraklıklar nedeniyle çiftçinin ciddi sıkıntılar çektiğini belirterek, 2013 yılının bolluk ve hayırlar içersinde geçmesini temenni etti.

Kutlu, 2012 yılında 3-5 TL olan samanın 25 TL’ye kadar yükselmesinin çiftçiye zor bir yıl yaşattığını ifade ederek, saman fiyatlarının artışını kuraklığın yanı sıra fırsatçı kişilere mal etti.

Meyve ve sebze üreticilerinin, 2012 yılında yeterli sulama sayesinde ciddi bir sıkıntı çekmediğini değerlendiren Kutlu, “Allah, o günleri bir daha yaşatmasın, çiftçimizi bu durumlara düşürmesin” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “2012’de bahar çok yağışlı oldu, sonra da havalar birden ısındı. Bu da ekinlerin kök atmamasına, gelişme gösterememesine neden oldu. Saman olmadı, tane olmadı, üreticiler kuraklıktan çok ciddi şekilde etkilendiler” şeklinde yorumladı.

2012 YILINDA REKOR SAMANIN…
Yeterli verim alınmayışının, saman fiyatlarını 2012’de rekor seviyede artırdığını kaydeden Kutlu, “Süt üreticileri samansız kalınca, piyasada bulunan saman fiyatları arttı. Ham madde verimsizliği nedeniyle yem fiyatları da buradan nasibin aldı. Ama baktığınızda 3 – 5 TL olan saman fiyatları bir anda 10 -15 TL’lere, ardından da 20 -25 TL’ye kadar yükselmiş.

Yapacağınız bir şey yok! Sonuçta üreticiyseniz samana ihtiyacınız var. Olmayınca bir yerlerden bulmak zorundasınız” diye konuştu.
Çiftçilerimiz 2012 yılında çok zor günler geçirdiğini belirten Kutlu, “Gerçekten ciddi sıkıntılar yaşadık. Kuraklık, çiftçiyi ciddi manada etkiledi” dedi.

“FIRSATÇI KİŞİLER VAR”
Saman fiyatlarının artışında art niyet bulunduğunu dile getiren Kutlu, bazı kişilerin ilk önceleri samanın olmadığını söyleyerek stokladığını, fiyatların artmasıyla birlikte de piyasaya sürdüklerini iddia etti.

Saman stoklayan kişileri ‘fırsatçı’ olarak nitelendiren Kutlu, “Bazı kişiler, 5TL’lik samanı 15 – 20 TL’ye satıyorlar. Bunlar fırsatçı kişiler. Saman ucuzken stokluyorlar, bu da fiyatların bir anda fırlamasına yol açıyor. Çiftçi, hayvanlarına mecburen saman yedirmek zorunda. Kaç para olursa olsun almak zorunda, samanı bulmak zorunda. Burada mağdur olan taraf çiftçiler oluyor” ifadelerine yer verdi.

“2012 YILI, 2007’Yİ ARATTI”
Çiftçinin geçtiğimiz dönemler içersinde 2007 yılında benzer zarara maruz kaldığını ifade eden Kutlu, o yıllarda dolu yağışları nedeniyle kirazların ve diğer meyvelerin zarar gördüğünü söyledi.

2012’de meyve ve sebzelerde ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını, yalnızla kuraklık nedeniyle daha fazla sulamayla çiftçinin zarardan kurtulduğunu ileten Kutlu, “Geçtiğimiz yılda kuraklık nedeniyle yer altı suları çok fazla kullanıldı. Yağışlar beklenildiği gibi düşmedi. Bu da çiftçinin ana unsurlarından olan ekinleri etkiledi. Hayvancılığı olumsuz yönde etkiledi. 2007’de bile bu düzeyde bir sıkıntı yaşanmamıştı. Gerçekten, inşallah bir daha bu sıkıntıları yaşamayız. Bu durum 2007-2008 ‘den daha fena oldu. Allah bugünleri bir daha yaşatmasın” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERE SİGORTA UYARISI
Kuraklığa karşı çiftçilerin sigorta yaptırması gerektiğini vurgulayan Kutlu, “Afetlerde sigorta yaptıran çiftçilerimizin, kayıpları geri ödenerek mağduriyetleri engelleniyor. Çiftçi kayıt sistemimiz sayesinde, tarım il ve ilçe müdürlüklerine kayıt yaptıran çiftçilerimiz ÇKS belgelerini yenileterek, sigortalardan yararlanabiliyor. Bankaların kredi ertelemesi imkanlarından yararlanabiliyorlar” şeklinde yorumladı.

Sigorta yaptırımının önemi dikkat çeken Kutlu, “Herkes tarım sigortasını yaptırmalı. Çiftçilerimiz sigortasını yaptırsınlar ve akşam evlerinde rahat bir şekilde uyusunlar. Dolu yağsa da, afet olsa rahat olsunlar” dedi

EKİNİ DE SİGORTA KAPSAMINA ALDIRACAĞIZ
2013 yılında ekinlerin sigorta kapsamında alınması için, Isparta Ziraat Odası olarak birtakım girişimlerde bulunacaklarını belirten Kutlu, “Bu yıl gerekli araştırmaları yaptıktan sonra devlet nezdinde ekinlerin sigorta kapsamında alınması konusunda girişimler yapacağız.

Ekinlerin sigorta kapsamında olmaması, üreticiler adına önemli bir kayıptır.
Vatandaş ekinini de sigorta yaptırsın, kuraklıktan mağdur olmasın” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.