Çiftçilere Meraların Önemi Anlatıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İI Müdürlüğü tarafından Gelendost Afşar Köyünde çiftçilere hayvancılık açısından çayır ve meraların önemi, mera yönetimi ve mera mevzuatı konularında eğitim toplantısı düzenlendi.

Yayınlanma:
Çiftçilere Meraların Önemi Anlatıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İI Müdürlüğü tarafından Gelendost Afşar Köyünde çiftçilere hayvancılık açısından çayır ve meraların önemi, mera yönetimi ve mera mevzuatı konularında eğitim toplantısı düzenlendi.

Afşar Köyü Mera Yönetim Birliği Başkanlığı’nın talebi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İI Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Şube Müdürü Suat Uçman, Mera Birimi teknik elemanları ve danışman Prof. Dr. Cahit Balabanli'nın katılımı ile hayvancılıkla uğraşan çiftçilere eğitim toplantısı düzenlendi.

Yapılan eğitim toplantısında Prof. Dr. Cahit Balabanli "Ülkemizde 1940'lı yıllarda 44 milyon hektar olan çayır mera verlığının günümüzde maalesef 12 milyon hektara kadar düştüğünü, çayır ve meraların ormanlar, madenler, diğer doğal kaynaklar gibi çok önemli ve kaybedildiği takdirde geri kazanımı mümkün olmayan doğal zenginliklerden olduğunu, kalkınmanın ve bu kalkınmayı sürekli kılmanın en önemli koşulunun, üretimde karlılık, verimlilik, ve kaliteyi yakalamakla mümkün olacağını, tüm sektörlerde olduğu gibi, hayvancılık sektöründe de karlılığın ve verimliliğin temel ilkesinin girdi maliyetlerini düşürmekten geçtiğini, bir hayvancılık işletmesinde, hayvansal üretimde maliyetlerin yüzde 70'inin yem giderlerinin oluşturduğu, çayır ve meralardan maksimum verim alınması yoluyla işletme giderlerinin en alt düzeye çekilmesi ile işletmelerin karlılığının en üst seviyeye çıkabileceğini, Çayır-Mera Amenajmanın; otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon toprak ve diğer doğal kaynakların korunması ile beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek şekilde planlama ve uygulama bilimi olduğunu, çayır mera vejetasyonundaki iyi cins bitkilerin kaybolarak, yerlerini değersiz bitkilerin almasına "Mera Bozulması" adını verildiğini, mera bozulmasının veya vejetasyon bozulmasının nedenleri arasında, aşırı otlatma, erken otlatma, kuraklık, kontrolsüz otlatma, yakma ve yabancı otların istilası gibi faktörlerin sıralanabileceğini, özellikle aşırı otlatma ve erken otlatmanın meraları verimsiz hale getirdiklerini, mera bitkilerinin otlatmaya karşı çok duyarlı oldukları ve bu nedenle otlatılmamaları gereken dönemlere "Kritik Peryotlar" dendiğini, ilimizde çayır-mera bitkilerinin büyüme başlangıcı olan Şubat ayı başından Otlatma Başlangıcı olan 1 Mayıs'a kadar İlkbahar Kritik Peryodu, 15 Ekim-15 Kasım arası ise Sonbahar Kritik Peryodu olarak adlandırıldığını, bu dönemlerde hayvanların kesinlikle meraya sokulmaması gerektiği" söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İI Müdürlüğü Mera Birimi teknik elemanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Kamil Tirkayi’de Mera Mevzuatı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.