Çin Ticari Heyeti Isparta Ziyaretini Tamamlandı

BAKA'nın organizasyonuyla gelen Çin Halk Cumhuriyeti’nin sanayisiyle önemli Hebei Eyaleti’nden fabrika yöneticileri ve resmi görevlilerden oluşan 6 kişilik ticari heyet, işbirliği ve yatırım fırsatları için Batı Akdeniz’deki bir haftalık gezi ve birebir g

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2013 14:19
Çin Ticari Heyeti Isparta Ziyaretini Tamamlandı

Antalya ve Burdur’da solar cam tüp ile traktör üretimi konularında iyi niyet anlaşmaları yapan Çin heyeti, ülkelerinde ikinci çocuğun serbest bırakılmasıyla 300 milyon olan çocuk sayısının 2014 sonunda 60 milyon artacağını tahmin ettiklerini ifade ederek Isparta’da da süt tozu ve çikolata şekerleme konusunda olumlu görüşmeler yaptı. Solar panel ve hücre üretimi konusunda teknoloji, hammadde temin etme ve teknik eleman gönderimi gibi konularda destek olabileceklerini ifade eden heyetteki resmi yetkililer, Isparta’da üretilen ürünlerin tanıtımını kendi web sitelerinde yapabileceklerini söyledi.

BAKA, Çin’in sanayisi en gelişmiş eyaletlerinden Hebei’nin Ticari İşler Bürosu Başkanı Niu Fuzeng ile Xingtai Bölgesel Yönetim Ticari İlişkiler Başkan Vekili Gao Shengli’nin başkanlığında, 45 yıllık en büyük traktör fabrikası ve işlenmiş cam fabrikasının yöneticilerinin de bulunduğu 6 kişilik heyeti Batı Akdeniz iş dünyasıyla buluşturdu. Bir haftalık programda Antalya ve Burdur’da firmalar ile iş dünyasının temsilcileriyle biraraya gelen konuk heyet, son iki gününü Isparta’ya ayırdı. Ortak Akıl Platformu ve ITSO toplantılarında karşılıklı görüş alışverişi yapan Çinli ticari heyet, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve firma ziyaretleri gerçekleştirerek görüşmeler yaptı.

OSB Müdürlüğü’nde Çin ticari heyetine, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut ile yetkililer bilgi verdi. OSB’nin altyapısı, firmaların yapıları ile sektörel dağılımları, üretim ve satış süreçleri, bölgenin sağladığı avantajlar konularında bilgi alan Çin heyeti, solar panel ve hücre üretimi, teknoloji ile hammadde temin etme ve teknik eleman gönderimi konularında destek olabileceklerini söyledi. Heyetteki resmi yetkililer, Isparta’da üretilen ürünlerin tanıtımını kendi resmi web sitelerinde yapabileceklerini belirtti.

60 MİLYON BEBEK VE SÜT TOZU
OSB’deki Cebeci Peynir’in fabrikasını ziyaret eden Çinli heyet, Fabrika Müdürü İsmail Çetin’den bilgi alırken, çay eşliğinde ürünlerin tadına baktı. Süt ürünlerinin yanısıra süt tozu tüketiminin önemli olduğuna dikkat çeken konuk heyet üyeleri, bu konuda ortak yatırım veya işbirliği yapabileceklerini söyledi. Çin’de ikinci çocuk için izin çıktığına dikkat çeken konuk heyet, 300 milyon olan çocuk sayısının 2014’ün sonuna kadar 60 milyon çocuk daha doğacağının tahmin edildiğine dikkat çekerek başta mama kullanılan süt tozunun çok önemli olduğunu belirterek bu yönde işbirliği olabileceğini söyledi.

Ülkelerinde Türk çikolatasının çok sevildiğini ve talep gördüğünü şu an için bir firmanın aylık 2 konteyner toplam 54 ton çikolata talebi olduğunu belirten resmi yetkililer ile fabrika sahiplerinden oluşan Çin heyeti, Beşler Kuruyemiş’i ziyaret etti. Üretim Müdürü Bolat Gür’den ürünler, paketleme konularında bilgi alıp çikolata drajelerin tadına bakan konuk heyet, ürünlerden numuneler alarak ürün alımı için görüşmelerin süreceğini söyledi.

Ziyaretlerine BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü (YDO) Ali Galip Bilgili ile ITSO Dış İlişkiler ve Proje Koordinatörü Ali Şenol’un da eşlik ettiği Çin ticari heyeti, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un fabrikası İTEKS-İtimat Tekstil’i ziyaret etti. Çin ticari heyetine başkanlık yapan Hebei Ticari İşler Bürosu Başkanı Niu Fuzeng, son 4 yılda 7 kez geldikleri Isparta’da ITSO Başkanlığı sırasında ve sonrasında Kaçıkoç’a kendilerine destek ve yardımları için teşekkür etti. Çin ile sürdürülen işbirliği çalışmaları ve ortaklık girişimlerini anlatan Kaçıkoç, lityum pili üretimiyle ilgili dilek ve temenninin ötesine geçilmesi gerektiğini, Türkiye’den iplik ihracatı talebinin yükseldiğine dikkat çekerek ortaklık kurulabileceğini belirtti.

DIŞ YATIRIMLARA DESTEK KARARI
Çin ticari heyetinin ziyareti nedeniyle deri ceketle geldiğini söyleyen H. Hüseyin Kaçıkoç, incelenen ürünü konuk heyet üyelerinden birine hediye etti. Deri ürünleri konusunda Çin’de bayilik açılması önerisine traktör firmasının yetkilisi ülkelerinde kaliteli ürünlere talep olduğunu belirterek olabileceğini söyledi. Çin Hükümetinin dış yatırımı destekleme kararı aldığını hatırlatan Kaçıkoç, traktör fabrikası ortaklığı, izolasyonda kullanacak pomza mikronize tesisi, yeni ürünler ve yapılabilecek işbirlikleri konusunda örnekler verdi. Çinli heyet üyeleri de, güzel neticeler alabileceklerini söyledi.

Caner Medikal’i ziyarete eden Çin heyeti, fabrika yetkilileri Murat Eryiğit ve Aydın Kalay’dan mobilya üretimi konusunda bilgi aldı. Üretim yerini gezen Çinli Heyet, Metamar Mermer fabrikasına geçti. Metamar Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ali Aydoğmuş ile fabrika yetkilileri, konuklara mermerin işlenişi ve diğer işlemlerini yerinde gezdirerek gösterdi. Mermer atıklarının özellikle de fabrika çamurunun kullanımına yönelik işletme kurulup kurulmayacağı gündeme geldi. Değerlendirilemeyen mermer çamurunu inceleyen Çin heyeti, atık durumdan kurtulması için neler yapılabileceği konusunda çalışma yapacaklarını ve BAKA’ya bildireceklerini söyledi. Çok sayıda ülkeye ihracat yapılan fabrikada, Çinli heyet ABD’deki kilisenin duvarı, merdiven korkulukları ve diğer mermer işleri ile bir Arap şeyhinin hitap balkonu örneklerini de inceledi.

Gülcam ile Dekor Cam yetkilileri ile de fikir alışverişi yapan Çinli heyet, Gülbirlik’in fabrikasını da gezerek yetkililerden ürünler, üretim aşamaları konularında bilgi aldı. BAKA’nın organizasyonuyla gerçekleşen bir haftalık programı tamamlayan Çinli heyet üyeleri, yerel hükümetin talimatıyla BAKA bölgesi için geldiklerini, iyi niyet anlaşmaları yaptıklarını, her türlü ortak yatırım ve işbirliği önerilerini değerlendireceklerini belirterek ülkelerine dönmek üzere Antalya’dan İstanbul’a geçti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.