Demokrat Yazdı Isparta - Burdur Bu Haberi Konuştu

Isparta ve Burdur birleşecek mi?

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mayıs 2012 14:46
Demokrat Yazdı Isparta - Burdur Bu Haberi Konuştu

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun’un, ‘Isparta-Burdur birleşip büyükşehir olsun’ şeklinde yaptığı öneriye ilk tepki Burdur’dan geldi. Burdur İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Ekici, bu konuda kendi düşüncelerinden çok iki ilin vatandaşlarının ne düşündüğünün önemli olduğunu söyleyip “Kamuoyu yoklaması yapılabilir” dedi.

GÜN BOYU KONUŞULDU
Meclis Başkanı Osman Zabun’un önerisi dün Demokrat’ta yayınlandıktan sonra önce Isparta’da sonra da Burdur’da günün konusu oldu. Siyasiler, sivil toplum örgütleri ve şehirlerin yetkilileri öneri üzerinde beyin jimnastiği yapıyor.

VATANDAŞ NE DİYOR?
Isparta ve Burdur’un birleşip büyükşehir statüsü kazanması yönündeki öneriye vatandaşlardan farklı tepkiler geliyor. Yatırımsal anlamda şehirlerin kazanacağı görüşünde olanların yanı sıra bunun sadece bir öneri olarak kalacağını düşünenler de var.

Isparta İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun’un Isparta ve Burdur’un birleşmesi önerisi, Burdur İl Genel Meclisi tarafından tartışmaya değer bulundu. Burdur’un İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Ekici, önerinin tüm yanlarıyla tartışılabileceğini açıkladı.

İlk bakışta çağrının kulağa çok hoş geldiğini kaydeden Ekici, “Ama bizim ne düşündüğümüzden daha çok iki ilin vatandaşlarının ne düşündüğü önemlidir. Vatandaşın tepkisi ne olacak bu sorunun yanıtının bulunması gerekiyor. Isparta Burdur kamuoyu birleşmeyi tartışmalıdır. Kamuoyu yoklaması bile yapılabilir. Yoksa kendi başımıza ‘büyükşehir statüsü kazanlım’ deme gibi bir şansımız yok. Bilindiği gibi aslında ortada bir sorun olmamasına rağmen sanal bir Isparta-Burdur düşmanlığı yaratılıyor. Bu aslında sadece Isparta-Burdur arasında değil komşu olan başka illerde bu tür yaklaşımlar sergilenmekte. Sayın Zabun’un bu önerisini değerlendirmek gerekir. Bizler de kendi aramızda istişare ederek bir sonuca varabiliriz. Tabi bunun geçerliliği nedir? Ankara böyle bir öneriye nasıl bakacak? Birleşmenin artısı eksisi ne olacak bunlar oturulup konuşmalıdır” şeklinde konuştu.

VATANDAŞA İYİ ANLATMAK GEREKİR
Kişisel görüşünün iki ilin birleşmesinin mümkün olabileceği yönünde olduğunu aktaran Ekici, “ Olmaz diye bir şey yok. Ama geniş platformda tartışmak gerekir. Isparta ve Burdur halkları birleşmeye nasıl bakar? Şehir merkezi nerede kurulacak? Bunun gibi pek çok sorunun yanıtı bulunmalı. İller birleşsin deyip geçiştirmek olmaz. İllerin hassasiyetlerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Birleşmenin iki il için neler getireceğini halka çok iyi anlatmak gerekir. Vatandaşın kafasında soru işareti bırakmamak gerekir” dedi.

İŞTE O ÖNERİ
Isparta İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, Demokrat’a bu iki ilin birleşerek büyük şehir statüsü kazanabileceği yönünde açıklamada bulunmuştu. Zabun o açıklamasında Ankara ve Konya gibi büyükşehirleri örnek göstererek bu illerin bir ucuyla diğer ucu arasındaki mesafenin Isparta ve Burdur’un yüzölçümünden daha uzak olduğunu belirtmişti.

Zabun “Büyük ilçeler bir ilden ayrılıp farklı bir idari birim olarak il olmak isterler. Bu çok doğru bir yaklaşım değil. Çünkü küçüldükçe sinerjiniz de küçülür, alanınız daralır, hareket kabiliyetiniz sınırlanır. Bir yandan sivilleşmeyi, demokratik özelliklerinizi, ekonominizin bir kısmını, coğrafyanızın bir kısmını kaybedersiniz. Bu doğru bir yaklaşım değil. İdari birimler güç yeni bir sinerji kazanmak istiyorlarsa bölünmek yerine birleşmeyi gündemlerine almalıdır. Isparta ve Burdur'un birleşmesi her iki ile çok önemli bir sinerji kazandıracak bu proje iki ili birlikte sıçratacak bir proje olacaktır" diye konuşmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum