Desteklemelerden En Çok Yararlan İller Arasındayız

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, tarım ve hayvancılık desteklemelerinin önemini vurgulayarak, Bakanlığın verdiği desteklerde Isparta'nın önde gelen iller arasında yer aldığını belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Nisan 2012 17:17
Desteklemelerden En Çok Yararlan İller Arasındayız

Isparta'da tarım ve hayvancılığa verilen destekte geçen yıl rekor kırıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, tarım ve hayvancılık desteklemelerinin önemini vurgulayarak, Bakanlığın verdiği desteklerde Isparta'nın önde gelen iller arasında yer aldığını belirtti.

Özellikle son yıllarda ilde hayvancılığın geliştirilmesine yönelik adımlar atıldığına dikkat çeken İpek, “Isparta'da hayvancılık Türkiye ortalaması bakımından bir çok ilden iyi konumda ama istediğimiz yerde değil. Büyükbaşta Burdur, tavukçulukta Afyonkarahisar bizden iyi durumda. Isparta meyvecilikte ön plana çıkmış bir il. Ama hayvancılıkta da ilerleyebilecek potansiyele sahip. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çok uygun coğrafyaya sahip. Bakanlığın desteklemeleri, sıfır faizli kredi imkanı, Torba Yasa ile orman alanlarında kısmi otlatmaya imkan tanınmasıyla küçükbaş hayvan varlığı sayımızı bir yılda yüzde 24 artış gösterdi. 2010 yılında 236 bin 458 olan küçükbaş hayvan varlığı bir yıl sonra 292 bin 900'e yükseldi” dedi.

Büyükbaş hayvan varlığı açısından da ilerleme kaydettiklerini belirten İpek, “2010 yılında 79 bin 464 olan büyükbaş hayvan varlığı 2011 sonunda 94 bin 600'e yükseldi. Bunda da desteklemelerin önemi büyük. Tabi bu artış günlük süt üretimine de yansıdı. Günlük 375 ton sütün işletilmek üzere toplandığı ilde geçen yıl 132 bin ton süt üretildi. Bu rakam bir önceki yıla göre süt üretiminde yüzde 8'lik artışı da gözler önüne seriyor” diye konuştu.

Bakanlığın verdiği desteklemelerin Isparta için büyük önem taşıdığına vurgu yapan İpek, sadece geçen yıl 52.5 milyon TL destek aldıklarını iletti. 2010 yılında bu rakamın 33.8 milyon TL olduğuna dikkat çeken İpek, elmaya destek olmamasına rağmen desteklemelerden Türkiye'de en çok yararlanan illerin başında gelmelerinde üreticinin örgütlenmede bilinçli hale gelmesinin önemine değindi. Isparta'da tarımsal kalkınma kooperatiflerinin, birliklerin aktif çalıştığını söyleyen İpek, “Uygulanan projelerden sonra şimdi kooperatifçilik eğitimi ile ilgili çok sayıda talep alıyoruz. Kooperatifler daha çok proje hazırlamak ve daha çok destek almak istiyor. 2003 yılına kadar Isparta'da 18 tarımsal kalkınma kooperatifi vardı. Sadece 2010 yılında 8 adet kuruldu. Bir yıl sonra kurulan kooperatif sayısı 20. Bu kooperatiflere proje desteği verildi” diye konuştu: Tarımda bir hedef koymanın mümkün olmadığına dikkat çeken İpek, “Bu alanda üretimi iklim şartları, tarım politikaları, toprak yapısı gibi pek çok faktör belirler. O nedenle bu yıl şu kadar üreteceğiz diyemeyiz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.