Devlet Politikasıyla Çelişiyor

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talip Türcan, üniversitede yapılmak istenen yurt talebine karşı çıkmanın devlet ve Cumhurbaşkanının politikasıyla çelişmek anlamına geldiğini ileri sürdü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Kasım 2014 12:56
Devlet Politikasıyla Çelişiyor

Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısında Süleyman Demirel Üniversitesi’nin(SDÜ) kampus içerisinde yapmak için talep ettiği yurt ve sosyal tesis projesine onay vermemişti. Bu karar MHP’li ve AK Partili üyelerin oybirliği kararı ile alınmıştı. SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talip Türcan, yurt yapımına ve üniversitenin bu tür taleplerine karşı durmanın aynı zamanda devlet politikasıyla, Cumhurbaşkanının politikasıyla çelişmek anlamına geldiğini ileri sürdü.

Prof. Dr. Talip Türcan, yurt konusunda Isparta’da kanayan bir yara olduğunu belirterek, “Üniversite yönetimi olarak üniversitemizi uluslararasılaştırma hususunda çok kararlıyız. Bunun için de ciddi adımlar attı. Attığımız adımlar arasında en önemli şey örneğin Afrika, Ortadoğu ülkelerinden, Orta ve Uzak Asya’dan hem lisans hem de mastır, doktora düzeyinde öğrenci getiriyoruz. Bu çabalarımızın meyvelerini bu sene belli ölçüde aldık. Üniversitemizde 70’e yakın ülke ve bölgeden öğrenci var. Ama sayılar yeterli değil. Ortadoğu’daki ve Kuzey Afrika’daki meseleler yüzünden Türkiye’ye çok sayıda hoca ve öğrenci geliyor. Biz büyük bir üniversite olarak buradan en büyük payı almak zorundayız” dedi.

BELKİ ANLATILMADA BELKİ ALGILANMADA EKSİKLİKLER OLDU
Yurtdışından çok sayıda öğrenciyi SDÜ’ye davet ettiklerini ancak onlara barınacak yer gösteremediklerinden yakınan Prof. Türcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunu kişisel ilişkilerimizle meseleyi çözmeye çalışıyoruz. Ama bu böyle gitmez. KYK’nın mevcudu 5 bin. Ama bizim 70 bin öğrencimiz var. Şehrimizdeki apart ve yurt işleten esnafa çok teşekkür ediyoruz. Ama bu tümüyle yetişmiyor. Apart her zaman herkese uygun olmayabiliyor. Hem özel hem de KYK bünyesinde işletilecek bir yurt ihtiyacımız var. Üniversitemiz bir yurt teşebbüsünde bulunmuştu bunu kendisi işletmeyecek. KYK bünyesinde anlaşmalı bir biçimde özel sektör bünyesinde işletilecek. Belki yanlış anlatıldı, belki yanlış algılandı belki de bizim de burada anlatmada eksikliklerimiz oldu. Bu o kadar çok konuşuldu ki anlaşılma konusunda eksiklik kaldığını düşünmüyorum

YURDU ÖZEL SEKTÖR İŞLETECEK
Üniversitemiz ticari bir kurum değil. Üniversitemiz yurt açıp buradan para kazanacak değil. Üniversitemiz öğrenciye dönük bir şey yapma talebinde bulunduğunda bunu işadamlarımız, girişimciler işletecekler. Yurt ihtiyacının herkes tarafından çok net şekilde görülmesini bekliyorum.

CUMHURBAŞKANININ POLİTİKASIYLA ÇELİŞMEKTİR
Yurt yapımına karşı çıkmak, üniversitenin bu tür taleplerine karşı durmak aynı zamanda devlet politikasıyla, Cumhurbaşkanımızın politikasıyla çelişmek anlamına geliyor. Burada ülkemizi sıkıntıya sokan bir politik durum varsa biz bir kamu kurumu ve devlet üniversitesi olarak buna kayıtsız kalamayız. Şuanda Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz bir şey söylüyorsa biz devlet politikası olarak ortaya konulmuş olan politika dışında başka türlü davranabilir miyiz? En son Torba Kanun da belediyelere yurt yapma imkanı getirildi. Biz ille üniversitede yurt olsun demiyoruz. Şuanda acil ihtiyaç var. Kampusta yapılmıyorsa şehirde yapılsın. Ben zaten kampus ve şehir ayrımını anlamakta zorluk çeken bir insanım.

GELENLER İLK OLARAK KAMPUSTA YURT SORUYOR
ERASMUS ile Mevlana ile yurtdışından öğrenciler geliyorlar. Gelenler ilk olarak kampusta yurt var mı diye soruyorlar. Bize gelen öğrencilerin önemli bir kısmını bu şekilde kaybediyoruz. FARABİ ile yurtiçinden gelen öğrencilere de gösterebileceğimiz yurtların olması gerekir. Bu noktada üniversite ne yapmalı? Üniversite kendi başına yurt yapamaz. Bunu ilgili kurum, kuruluşlar, bakanlık, YÖK ile ve şehirdeki yetkililerle ortak bir anlayışla yapılmalı.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum