Devlet Sahip Çıkmazsa Gülde Bitecek

Halısını kaybeden, elmasını kaybetmek üzere olan Isparta’da sahip çıkılmazsa gülcülük sektörü de bitecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Şubat 2014 11:43
Devlet Sahip Çıkmazsa Gülde Bitecek

Gül'de tehlike sinyallerinin verilmeye başlandığını belirten yetkililer, master planını hazırlanmaması durumunda gülü kaptıracağımızı belirttiler.
Dünyada gül ve gül yağı imalatı yapan ülkeler çoğalmaya başladı. Bu bakımdan Isparta üreticilerinin çok dikkatli olması, rekabet sağlaması içinde devletin desteklemesi şart haline geldi.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik: Isparta'da mevsim şartları kurak ve sıcak geçmektedir. Eğer Mart ve Nisan aylarında dondurucu soğuklar olursa gül t üreticisi zarar görür, rekabet yapamaz duruma gelir. Başta Bulgaristan olmak üzere gül yağı stokları bulunmaktadır.

Gülbirlikte ise herhangi bir gülyağı stoğu yok. Başta Türkiye -Bulgaristan-Çin-Ukrayna-İran-Amerika ve daha bir çok irili ufaklı devletlerde gül üretilmektedir. 15 bin ortaklı Gülbirlik olarak dünyanın sayılı üreticilerindeniz. Ispartamızda halen 17 özel gül yağı imalatı yapan fabrikalar bulunmaktadır. Gül üreticilerine teşvik yapılmıyor destek sağlanmıyor. Diğer ülkelerin tamamında devlet tarafından destek uygulaması var bizde ise yok. Buda diğer ülkelerin maliyetinin düşürüyor bizim maliyetimizi yükseltiyor.

O zaman dünya pazarlarında rekabet şansımızı kaybediyoruz. Gül yağını ayakta tutabilmek için master planı uygulamamız lazım. Bizim bölgedeki gül üreticileri bir araya gelerek birbirimizle ile uğraşmamız yerine ortak bir politika geliştirerek dış ülkelere karşı rekabet şansını yakala-maları lazımdır. Yoksa kendi kısır döngüsü içinde döner dururlar.

Artık dünya ülkelerinin gül üretimi fazlalaşmaktadır. Onun için her zaman söylüyorum mevcut gülfidanlarını iyi muhafaza ederek ondan faydalanmamız lazımdır. Yeni gülfidanları dikmememiz lazımdır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.