Doğaltaş Çalıştayı Burdur’da Yapıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) işbirliğinde ‘Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı’ Burdur’da gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
Doğaltaş Çalıştayı Burdur’da Yapıldı

Antalya, Burdur ve Isparta ekonomilerinin en önemli sektörlerinden biri olan ‘doğaltaş’ ile ilgili beyin fırtınası yapılan çalıştaya, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, akademisyenler, yerel yöneticiler ile STK’lar katıldı ve grup çalışmaları yapıldı. Çalıştayda doğaltaş sektöründe 4 ana tematik başlıklarda grup çalışmaları gün boyu sürdü ve sektörün sorunları ile çözüm önerileri tespit edildi.

Hangi sektörlerde yatırımcılara hibe, faiz ile faizsiz kredi destekleri verileceğini belirleyecek ve stratejik yol haritası olacak yeni bölge planı hazırlık çalışmalarını sürdüren BAKA, Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren TR61 Düzey 2 Bölgesi’nin önemli sektörlerinden biri olan doğaltaş için çalıştay düzenledi. 2014-2023 Bölge Planı hazırlıklarını kapsamında BAKA ve MAKÜ işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı’, MAKÜ’nün İstiklal Yerleşkesi Veterinerlik Fakültesi Konferans Salonu’nda saat 10.00’da başladı.

MERMER DİYARINA HOŞGELDİNİZ
Geniş katılımla gerçekleşen çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı yapan Burdur Mermerciler Derneği Başkanı Naci İlci, mermer ocaklarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Son zamanlarda mermer kaynaklarının yabancıların işlettiğini ve yerli kaynağın kalmayacağı tehlikesine olduğuna dikkat çeken Naci İlci, “Bununla ilgili kamuoyunu oluşturulmasını, ülke madenlerini sadece yerli işadamlarımızın işletmesini istiyoruz.

Yabancıların gelip ülkemizde bir maden ocağı aldığı zaman kazancı kendi ülkesine gidiyor. Biz ülke vatandaşı olarak ne kazanırsak kazanalım, istihdama dönüşüyor. Burdur’da bir bej mermer varlığı var. Ben istiyorum ki, Burdur’da bir devlet büyüğümüz geldiği zaman ‘Burdur Güller, Göller ve Mermer Diyarı’na hoş geldiniz’ denilsin. Bundan sonraki sloganımızın da bu şekilde devam etmesini istiyorum” dedi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, çalıştayın MAKÜ, Mermerciler Derneği ve sektörün temsilcileriyle birlikte mermer sektörünün sorunlarını masaya yatırıp aksayan noktaları belirlemek ve yetkili makamlara aktarıp gerekli yasal düzenlemelerin çıkarılması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

KATMADEĞERİ MAKSİMİZE EDİLMELİ
“Mermer diyarında mermerin katma değerini maksimize edecek çalışmalar yapalım” diyen Tuncay Engin, Ar-ge olmadan başarı olma şansının olamayacağını vurguladı. Güney Kore’nin Ar-ge çalışmalarıyla 40 yılda dünyanın ilk 10 devleti arasına girmesinin bunun en güzel örneği olduğunu belirten Tuncay Engin, “Güney Kore’nin milli geliri Türkiye’nin yarısı kadardı.

Güney Kore’de Ar-ge’ye verilen önemle uzun vadede kalkınma sağlandı. İnşallah bereketiniz, kazancınız bol olsun ama biz Ar-ge’yi geliştirmediğimiz sürece rekabet edebilir hale gelemeyebiliriz. Biz de AR-GE konusunda tüm desteğimizi verebiliriz. Biz mermercilerimizin yanında olmaya hazırız. Nitelikli ve geniş katılımdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘VALİLİK OLARAK YANINIZDAYIZ’
Burdur’un 9 bin yıllık tarihi ve doğası, hayvancılık ve süt varlığı, eğitim açısından kendini ispatlamış bir il olduğunu belirten Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya da, mermercilik sektörünün lokomotif gibi yurtdışına açılması, Burdur Beji olarak dünya markası olmasının gurur kaynağı olduğunu söyledi. Valilik olarak mermercilik sektörüne her zaman destek olunduğunu vurgulayan Vali Yardımcısı Altunkaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Elbette bu sektörün yanındayız, denetlemelerde sektöre elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama şimdiye kadar denetlemelerde hiçbir şirket faaliyetten alınmış değildir. Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Elimizden geldiği kadar sektörü ve sektör temsilcilerinin yanında olacağımızı her zaman belirtiyoruz. Çalıştayda getirilecek öneriler, sorunlar ve çözümler için yanında ve beraber olacağımızı belirterek hayırlı olmasını diliyorum.”

Burdur’un markalarının eğitim ve hayvancılık ile ‘gelecek dönemin parlayan yıldızı’ olarak ifade edilen mermercilik olduğunu belirten Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, dünya mermer rezervinin yüzde 40’ının Türkiye’de bulunduğunu bunun büyük bir nimet olduğunu, mermerin oluşunun ve ismini fay kırıklarından oluşmasından olduğunu öğrendiğini söyledi.

Milletvekili Özçelik, “Deprem gibi bir külfetin risk altında olmasına rağmen mermer diye bir nimeti ülkemize bahşedilmiş. Nimetimizin zenginliğine zenginlik katmak istiyoruz diyorsak katma değerin nasıl yükselebileceği ve ekonomimize katsının azami olarak ne olacağını düşünmeliyiz. Bu sektöre kulak vermekle olacak. Sektörden gelen seslere kulak verdiğimizde aslında Türkiye’deki mermerciliğimize destek olur önündeki engelleri aşarız” dedi.

Çin Devlet Başkanı’nın binasından, ünlü aktörlerin evleri ile ABD başkanlarının basın toplantısı yaptığı salondaki Türk mermerleri kullanıldığını söyleyen Milletvekili Bayram Özçelik, “Dünya Türk mermerini kullanmakta can atarken, bizim devlet kurumlarımızın ithal granitle ne işi var. İstanbul’a 3. havaalanı açılacak, boş durmayacağız. Havaalanının tamamına Burdur Beji’nin döşenmesini isteyeceğiz. Sektörümüzle ilgili sorunlar enerji, taşıma, vergi, teşvik, yeri ve zamanı geldiği zaman değerlendirilmesi gereken konulardır ama sizi, temsil eden kuruluşların da bıkmadan bunu dile getirmesi gerekiyor. İş neticeleninceye kadar ısrarcı olmakla işler bitiriliyor” diye konuştu.

Çalıştay moderatörü MAKÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr İskender Soyaslan, çalıştay çalışma sistemi hakkında bilgilendirme yaptı. Öğretim üyelerinin yöneticiliğindeki ‘Sektörün Finansman, Muhasebe Ve Yönetim Sorunları’, ‘İş Güvenliği ve Hukuksal Boyutları’, ‘Sektörün İhracat ve Pazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri’ ile ‘Sektörün Atık ve Çevresel Sorunları’ 4 ana tematik başlıklarda grup çalışmalarına geçildi. Gün boyu süren grup çalışmalarının tamamlanmasının ardından çalıştayda grup sunumları gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.