Doğru Tercih Doğru Mesleğe Ulaştırıyor

Doğru Tercih Doğru Mesleğe Ulaştırıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2017 20:11
Doğru Tercih Doğru Mesleğe Ulaştırıyor

LYS’de tercih sürecinin devam ettiği bugünlerde uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Rehberlik Uzmanı Hasan Hüseyin Akagündüz, öğrencilere ‘Doğru tercih yapılması öğrenciyi ileride sahip olacağı doğru mesleğine ulaştırır” dedi.  

LYS sona erdi. Ancak öğrencileri doğru tercihleri yapmak için zorlu bir süreç bekliyor. O süreç ise 26 Temmuz Çarşamba günü sona erecek. Uzmanlar, uygun bir meslek seçiminin kişiye iş dünyasında kazandırdığı başarının hayatın diğer alanlarına da yansıyacağına dikkat çekiyor.

Rehberlik Uzmanı ve Psikolog Hasan Hüseyin Akagündüz, tercih sürecinin sınav kadar önemli olduğunu belirterek, LYS sonrası tercih süreci için şunları söylüyor:“Eğitimciler ve aileler, çocukların eğitim alacakları branşları belirlerken, onların meslek seçimlerinde onlara rehberlik yaparken, çocukların genetik yetenekleri ve daha sonra çevre etkisiyle şekillenen kişilik ve karakter yapılarını dikkate almalıdırlar. Ailenin başarılı olduğu meslek, kişinin o meslekteki potansiyelini ifade eder dolayısıyla başarısını etkiler. Yapılan araştırmalarda toplumumuzda mezun oldukları bölümlerin gerektirdiği meslek ve sektörlerde çalışmayan birçok insanın olduğu da bilinmektedir. Çalışma hayatında bireylerin çalıştıkları işten memnun olmaması veya ilk fırsatta bu işi değiştireceğim yönündeki yaklaşımların altında bu faktörlerin bulunduğunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

“İŞSİZ KALMAMAK İÇİN DOĞRU TERCİH ŞART”
İşsizlik sorununun meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğu hepimizce malumdur. Yeteneği, ilgisi, çalışma koşulları, ücreti her durumu kendisine uyan bir kişinin önüne o meslekte istihdam edilmeme yani iş bulamama sorunu çıkabilir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı verilerine göre, İşsiz sayısı 2.75 milyona işsizlik oranı ise yüzde 9.7'ye çıkmıştır. Üniversite mezunu işsiziz sayısı ise 557 bini bulmuştur. Üniversitelerden mezun olup iş bulamayanların oranı ise her geçen yıl artış göstermektedir. Yine, TÜİK verilerine göre, en son mezun olunan okul ve mezun olunan alan itibariyle gerek ülkemizin gerek şehrimizin iş gücünün büyük kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor. Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu alan imalat ve işletme olmuştur. Bu alanlardan mezun olanların yüzde 16,8'i işsiz durumda bulunuyor. 

“İŞSİZ ÜNİVERSİTELİ OLMAMAK İÇİN ALAN TERCİHİ ÇOK ÖNEMLİ”
İşsizlik oranında imalat ve işletmeyi, sanatla ilgili alanlar izliyor. Sanat bölümlerinden mezunların yüzde15,9'u işsizlik sorunu yaşıyor. Eğitimli iş gücünde işsizlik oranının yüksek olduğu bir diğer alan ise yaşam bilimleri. Bu alandan mezun olanların yüzde14,5'i iş arıyor.  Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma, iş ve yönetim, gazetecilik ve enformasyon, tarım, ormancılık ve balıkçılık, fizik bilimleri ile mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde bulunuyor” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.