Dolar 2 Lirayı Gördü

Merkez Bankası’nın 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesinde en düşük fiyatın 1,9932 TL olmasının ardından serbest piyasada 1 Amerikan Doları 2 TL’den satıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ağustos 2013 17:01
Dolar 2 Lirayı Gördü

Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımını bu yıl içinde azaltacak olmasının gelişmekte olan piyasalar üzerindeki etkisiyle dolar haftanın son gününde de yükseldi. Dolar dün serbest piyasada 2 lirayı gördü. Hafta ortasında FED’in temmuz ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasıyla Amerikan Merkez Bankası’nın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını bu yıl içinde azaltmaya başlayacağı belli oldu.

Bu durum gelişmekte olan piyasalardan para çıkışını hızlandırırken, borsaları ve yerel para birimlerini düşürdü. FED tutanaklarının açıklanmasından en fazla etkilenen ülkelerin başında Türkiye geldi. Çarşamba günü 100 milyon dolarlık, önceki gün ve dün ise 350 milyon dolarlık satışına rağmen Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında değer kazandı. Dün Merkez Bankası’nın açtığı 350 milyon dolarlık ihalede en düşük teklifin 1,9932 lira olmasının ardından serbest piyasada dolar 2 lirayı gördü.

Döviz sepeti de 2,33 seviyesi ile rekor tazeledi. Gün içinde Kapalıçarşı’daki döviz büfelerinde 2 TL’yi gören dolar dün 17.53 itibarıyla ise serbest piyasada 1,9885 liradan satıldı. Böylece son bir haftada Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında yüzde 2,69 değer kazandı. Borsa İstanbul ise dün yüzde 0,54 düşüşle 67.932 puandan kapandı. Son bir hafta Borsa İstanbul’daki kayıp yüzde 8,54 oldu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum