Doların ateşi kömürü de yaktı

Doların ateşi kömürü de yaktı

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ekim 2018 17:08
Doların ateşi   kömürü de yaktı

Dolardaki yükseliş kömür satışlarını da vurdu. Döviz kurundaki yükselme nedeniyle yerli kömür ve ithal kömür satışları durma noktasına geldi. 

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı kömür fiyatlarına da yansıdı. Kur artışı, doğrudan ithal ve yerli kömür fiyatlarını yükseltti. Bu durum hem esnafı hem de vatandaşı düşündürüyor. Kömür satıcıları, dövizdeki kur artışının kömür piyasasını da olumsuz etkilediğini belirterek ekonomideki dalgalanmaların kendilerini de büyük oranda etkilediğini söyledi. 

“KÖMÜRDEKİ ARTIŞ 

BAYİLERDEN KAYNAKLANMIYOR” 

Dövizdeki kur fiyatlarının artması, Isparta’da Mahrukatçılar Sitesinde de kendisini gösterdi. Atılganlar Madencilik sahibi Nurettin Yüzgül, dövizdeki kur artışının kendilerini de büyük oranda etkilediğini ve bunun da kömür fiyatlarına yansıdığını belirterek şunları söyledi; “Dolar kurunun yükselmesi kömür fiyatlarını doğrudan etkilemiştir. Bu durum hem bizim için, hem de vatandaşlar için iyi bir durum değildir. Ancak, kömür fiyatlarının yükselmesi bizim elimizde olan bir şey değildir. Bu kömürlerin zammı sadece bir yerden değil, 3 yerden kaynaklanmaktadır. Bir dolara, bir nakliyeye, bir de kömürün kendisine bağlıdır.

“YERLİ KÖMÜR 950 TL’YE İTHAL 

KÖMÜR BİN 450 TL’YE YÜKSELDİ” 

Dolar kurundaki artış yaşanmadan önce yerli kömürün tonu 750 TL idi, şimdi ise 950 TL’ye yükseldi. İthal kömürün tonu ise 900 TL idi şimdi bin 450 TL’ye yükseldi. Dolayısıyla, yerli kömürde tonda 200 TL, ithal kömürde ise yaklaşık 500 TL’lik bir artış yaşandı.

“BU YIL KÖMÜR SATIŞLARINDA DA 

BEKLENEN ARTIŞ YAŞANMADI” 

Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle her yıl olduğu gibi bu yılda bu zamanlarda kömür satışları ciddi oranda artması lazım. Ancak, bu artış döviz kurundaki yükselişten kaynaklanan kömür fiyatları yüzünden maalesef bu yıl ciddi oranda yaşanmıyor. Doların son günlerde yükselişe geçmesiyle kömürün ton fiyatı da ortalama 200 ila 500 TL arasında artış gösterdi. Kömürde gerçekleşen artış vatandaşlarımızı ister istemez üzdü. Vatandaş kömürünü peşin almak yerine taksitle alıyor. Bazı vatandaşlar devletten aldıkları kömür yardımlarına ilave olarak yarım ton kömürle kışı geçiriyorlar. Geçen yıl 650 - 750 lira olan sobalık kömürün tonu 950 liraya çıktı. Vatandaşlar geçtiğimiz yıllarda kömür alırken daha çok kalitesine bakıyordu. Şimdi ise fiyatına bakar oldu. Ayrıca kömüre nazaran odun fiyatında ise o kadar artış olmadı” dedi.

VATANDAŞ İSE ARTAN 

FİYATLARA İSYAN EDİYOR!

Öte yandan; Isparta’da Kalorifer için kullanılan fındık ve ceviz cinsi kömür fiyatının böylesine yüksek oranda artması bir kış süresince ortalama 3 ton kömür almak zorunda kalan asgari ücretli vatandaş kara kara düşünüyor. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.