Eczacılardan Reçetesiz İlaç Tepkisi

Eczacılardan Reçetesiz İlaç Tepkisi

Yayınlanma:
Eczacılardan Reçetesiz İlaç Tepkisi

Isparta Eczacılar Odası Başkanı Ziya Örmeci, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından kurumun bilimsel komisyonlarınca yapılan etken madde bazındaki değerlendirmeler sonucu reçetesiz olarak satılabileceğine karar verilen ilaçlara dair bir ek liste yayınlanmasına tepki gösterdi.

Reçetesiz ilaç konusunun hangi maksatla gündeme gelmiş olduğunu anlayabilmiş değiliz diyen Örmeci, “Reçetesiz ilaç halk sağlığını tehlikeye atmak demektir. Halk sağlığı için eczacılar süreci takip edecek” sözlerini kullandı.

‘BELİRSİZLİKLERLE DOLU’

Örmeci, “Olumlu yöndeki tüm gelişmelere rağmen ülkemizde sağlık sisteminin onca yapısal sorunu varken, reçetesiz ilaç konusunun hangi maksatla gündeme gelmiş olduğunu anlayabilmiş değiliz. Süreç içerisinde yapılan çalışmalar sağlık meslek örgütleri ile paylaşılmamış ve tartışılmamıştır. Bu listeyi hazırlayan bilimsel kurul kimlerden teşekkül etmiştir? Liste hazırlanırken ilaç geri ödemesinde belirleyici olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ortak bir çalışma yürütülmüş müdür? Bilmiyoruz. Belirsizliklerle dolu” ifadelerini kullandı.

‘BU HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR’

Reçetesiz ilaç ciddi bir halk sağlığı sorunudur diyen Örmeci, “Reçetesiz ilaç, ilaç tüketimini artıracağı gibi kamu ilaç harcamalarının yükselmesine neden olur. Reçetesiz ilaç satışı uygulamasının başlaması durumunda ilerleyen zamanlarda listenin genişletilmesi durumunun önüne nasıl geçileceği, ilaçların eczane dışında satışına izin verilmeyeceğinin nasıl güvence altına alınacağı aynı ölçüde belirsizliklerle doludur. Reçetesiz ilaç meselesi aynı zamanda eczacıya hukuki bir sorumluluk yüklemektedir. Eczacının hukuki sorumluluğunun çerçevesi net olarak belirlenmeden reçetesiz ilaç kategorisinde artışa gidilmesi ileride meslektaşlarımız bakımından önemli sorunlar yaratabilecektir” diye konuştu.

‘SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Sağlık otoritesine sesleniyoruz diyen Örmeci, “İlacı hekim ve eczacı denetiminden çıkaracak, sağlık okuryazarlığı oranlarına bakıldığında büyük felaketlere neden olabilecek, kamunun ekonomik yükünü artıracak, yurttaşların ceplerinden yapacağı sağlık harcamalarını artıracak ve ilaca erişim sorunları doğurabilecek bu girişimden bir an önce vazgeçilmeli; sağlık meslek örgütleri ve ilaç sektörünün tüm paydaşları ile ortaklaşa hareket edilmelidir. Sağlık Bakanlığı’mızın bu kaygılarımızı dikkate alacağına ve bundan sonraki süreci birlikte yürüteceğimize inanıyoruz. Halk sağlığını her şeyin üstünde tutan biz eczacılar sürecin takipçisi olacağız” açıklamalarında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.