Eğirdir Gölü’nün Geleceği Aydınlatıldı

Dört yıldır Eğirdir Gölü’nde Siemens Ev Aletleri desteğiyle çalışmalar yürüten WWF-Türkiye Süleyman Demirel Üniversitesi ile işbirliği yaparak, Eğirdir Gölü’ndeki kirliliğin nedenlerini tespit etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mart 2013 11:41
Eğirdir Gölü’nün Geleceği Aydınlatıldı

“Eğirdir Gölü’nde Kirlilik Durumu ve Kirlilik Kaynakları Modelleme Çalışması Raporu” olası farklı senaryolara göre Göl’ün geleceğini aydınlatıyor. 22 Mart Dünya Su Günü’nde yayınlanan araştırma, su kalitesindeki değişimi etkileyecek unsurları belirleyerek, kirliliğe karşı alınacak önlemler için bir kılavuz görevi görüyor.

Ülkemizin ikinci büyük tatlı su gölü ve doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan olan Eğirdir Gölü için yapılan çalışmada, tarım alanlarından gelen yayılı kirlilik yüklerinin arttırılmasının veya azaltılmasının azot ve fosfor yükleri üzerindeki etkisinin en fazla olduğu sonucu elde edildi.

Çalışma sayesinde, Göl’e dışsal etkilerle taşınan fosfor ve azot miktarları ne kadar azalırsa ve gölün mevcut hidrodinamik yapısı korunursa, su kalitesi açısından kendi kendini yenilemesinin de o kadar kolay olacağı bir kez daha göze çarpıyor. Göl’de kirliliği azaltmak için öncelikle, havzadaki tarımsal aktivitelerde kullanılan gübre ve pestisit miktarlarının azaltılmasının ve bitkisel/hayvansal ürünlerin, ekolojik yöntemler kullanılarak elde edilmesi yönünde çalışmalar yapılmasının gerekliliği ortaya çıkıyor.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Göllerin kirlilik düzeyi ve buna bağlı olarak su kalitesindeki değişimlerin izlenmesi ülkemizin su kaynaklarının korunması için son derece önemlidir. Yaptığımız çalışma, Eğirdir Gölü’nün korunması için alınacak önlemlerin belirlenmesinde önemli rol oynadı. 2008 yılından beri Siemens Ev Aletleri’yle doğal bir içme suyu havzası olan Eğirdir Gölü’nde yürüttüğümüz çalışmaların bugün itibarıyla odak noktası havzada tarımsal faaliyetlerde kullanılan zirai ilaç miktarının azaltılması ve göldeki kirlilik yükünün azaltılması için sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılmasıdır,” dedi.

Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya da “2008 yılından bu yana Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi kapsamında, Eğirdir Gölü’nün geleceği için önemli işler yaptık. Projemiz tarım alanlarına odaklanarak sürüyor, yeni kazanımlar sunmaya devam ediyor. Çevreci kimliğimizle bu projenin bir parçası olmaktan, Eğirdir Gölü ve havzasının geleceğinde rol üstlenmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.