Eğirdir'de Kerevit Üretimi Yeniden Canlanıyor

Eğirdir Gölü’nde Bilinçli Avcılıkla Kerevit Üretimi Yeniden Canlanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Aralık 2011 21:10
Eğirdir'de Kerevit Üretimi Yeniden Canlanıyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO)`nın `Türkiye`de Kerevit Üretimi ve Pazarlanmasının Geliştirilmesi` projesi ile doğal kerevit stoklarının korunması yoluyla sürdürülebilir bilinçli avcılığın sağlanması, çarpan etkisi ile gelirin artırılması, vasıfsız iş gücünün istihdama kazandırılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve rekabet gücünün yükseltilmesini amaçlıyor.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. İrfan Ateşoğlu, proje ile sadece kerevit üretiminin gelişmesinin yanı sıra Eğirdir’in Avrupa’da tanınmasına da katkı sağlamak istediklerini ifade etti. Projenin Eğirdir için çok önemli olduğunu kaydeden Ateşoğlu, "Biz kerevit üretmiyoruz, bizim projemiz bir eğitim projesi. Bu proje sayesinde yok olmakta olan kereviti tekrar gün yüzüne çıkararak ekonomik açıdan eski haline dönmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu proje ile Isparta’da kerevit ihracatının artacağına ve popülâsyonun artmasına destek olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Projenin iki ortağı bulunduğunu belirten Proje Koordinatör Yardımcısı Ömer Çatal, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Çek Cumhuriyeti`nden South Bohemia Üniversitesi ile çalıştıklarını söyledi. Proje kapsamında eğitime başladıklarını belirten Çatal, Eğirdir Gölü’nde avlanan balıkçılara bilinçli kerevit avcılığı, göl çevresindeki bahçe sahiplerine, köy kahvelerinde çiftçilere ve tarım ilaçları satan firmalara doğru bilinen yanlışların önüne geçmek için eğitim verdiklerini kaydetti.

Projenin toplam bütçesinin 135 bin 748 euro olduğunu aktaran Ömer Çatal, yüzde 90`ının Avrupa Birliği tarafından hibe olarak verileceğini, geri kalan kısmın da proje sahibi olarak Isparta Ticaret ve Sanayi Odası`nca karşılanacağını söyledi. Şahlanlar Gıda Şirketi`nde kereviti işleme, değerlendirme ve ambalajlama ile gıda güvenliği eğitimleri verdiklerini dile getiren Çatal, projenin 22 Ağustos 2012 tarihine kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.