Elma ihracatında Sorun Yaşıyoruz

Birleşik Devletler (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra dünyanın en büyük 3. elma üreticisi Isparta’da ihracat arzu edilen noktaya getirilemiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2013 22:12
Elma ihracatında Sorun Yaşıyoruz

Birleşik Devletler (ABD) ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin ardından dünyanın en yüksek kapasiteli elma üretim noktası olan Isparta’da ihracat bir türlü hak ettiği noktaya getirilemiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü; Meyvecilik Araştırma İstasyon Müdürlüğü (MARİM) ana çekim merkezlerinden biri.
Eğirdir’de faaliyet gösteren Gülbudak Ltd. Ş.’de sektörün en donanımlı kurumlarından biri olma özelliğini taşıyor.

Büyük Kabaca’da (Senirkent) 3 Bin 500; Gökçeali’de (Eğirdir) 2 Bin; Boğazova’da ise 500 olmak üzere 6 Bin Dönüm’de ‘Ekolojik Tarım’ yöntemiyle 10 tür elma üreten Gülbudak, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve GLOBAL G.A.P. Avrupa Birliği (AB) Sertifikası’na uygun üretim yapan çiftçilerin ürünlerini de alıyor, işliyor, paketliyor.

Fidan ve anaç açısından Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ile çalışan Gülbudak, 600 Dönüm’de yılda 2.5 milyon sert çekirdekli meyve üretiyor. Ayrıca yılda 3 Milyon Anaç üretimi de var.

MARİM: MEVYE MERKEZİ
Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü; Meyvecilik Araştırma İstasyon Müdürlüğü (MARİM) elmacılıkta uluslararası eğitim merkezi olmaya devam ediyor.

Bu bağlamda Güney Kazakistan’da elma üreticileri MARİM’de eğitim gördü.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın katkılarıyla Kazakistan'da tarımın en yoğun olduğu Güney Kazakistan Bölgesi'ne, Türkiye tecrübelerini aktarmak amacıyla 2013 yılının Mayıs ayından bu yana organize edilen eğitim programlarının3.'sü MARİM’de gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.