Enerji Kimlik Belgeli Evlerin Yapımına Başlandı

Isparta'da Enerji Kimlik Belgeli Evlerin Yapımına Başlandı

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Mart 2012 13:30
Enerji Kimlik Belgeli Evlerin Yapımına Başlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğaya uyumlu yeşil binalar projesi kapsamında ele aldığı konulardan biri de Enerji Kimlik Belgesi.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, bu belgeye sahip binaların sağladığı avantajlar şöyle anlattı: “Bir yapının ne kadar kaliteli olduğunu göstermek için az enerji sarfeden yapı olmuş olması gerekiyor. Bunda da C en alt sınır, ruhsat alınabilecek, daha alt sınırlar da var, eski binalar için çıkıyor. En az C yapı sınıfında çıkması lazım, A’ya kadar çıktığı zaman yapı kalitesi enerji açısından yapı kalitesi en yüksek bina olarak sınıflandırılacak. Bu da zamanla banka kredilerine, evin satış emlak değerlerine birebir yansıyacak” dedi.

ISPARTA’DA DURUM
İnşaat sektöründe oldukça ileri düzeyde olan Isparta’da, yapı kalitesi artık en önemli konu oldu. Mimarlar Odası Başkanı Kuyu, “Son dönemde yapılan yapılarda, özellikle müteahhitler mantolamaya çok dikkat ediyorlar. Çünkü halk da bilinçlendi. Bir evi satın alırken, yalıtımın nasıl olduğunu irdeliyor. Binanın ısı açısından ne kadar korunumlu olduğunu sorguluyor. Çünkü, binaya oturduktan sonra binanın işletme masrafları çok önemli. Yani ne kadar enerji sarfiyatı oluşturacağı önemli. Son dönemlerde Isparta bu açıdan belirli bir seviyeyi yakalamış durumda” dedi.

BELGE İÇİN HAZIRLIK AŞAMASI
“Yeni yapılarda alınması zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi, proje hazırlık aşamasında dikkate alınıyor” diyen Merve Kuyu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Enerji Kimlik Belgesi almak ruhsat aşamasında yeni binalar için gerekliği olan bir şey. Almama şansı yok hiç kimsenin. Proje hazırlık aşamasında buna dikkat etmek gerekiyor. Çünkü mimari projeyle beraber yürümesi lazım. Yapı sınıfının iyi çıkması için bu şart. Metrekare bazına proje hazırlığında 1 tl gibi bir masrafı oluşuyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum