Esnaf Sınırlamadan Memnun Değil

TESK Başkanı Palandöken, taksit sınırlamasının esnaf açısından hiç iyi olmadığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Şubat 2014 14:50
Esnaf Sınırlamadan Memnun Değil

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartlarına getirilen taksit sınırlamasının zamanlama açısından yanlış olduğunu öne sürerek, "Tasarruf gerekli ama piyasada sıcak para ve yatırım yok. Bu nedenle durgunluk süreci var ve bu taksit sınırlaması esnaf için iyi olmadı" dedi.

Palandöken, yaptığı açıklamada, piyasada nakit akışı olmadığını ve bu nedenle alışverişlerin büyük bölümünün kredi kartlarıyla yapıldığını anlattı.

İç piyasada daralma olduğuna işaret eden Palandöken, "Dolayısıyla piyasalardaki döviz yükselmesi de bunun tuzu biberi oldu. İnsanlar, taksitle ve birkaç bankadan borç alarak kredi kartı borcunu ödeyerek ihtiyaçlarını gideriyordu. Bu sınırlama gelince başta otomotiv sektörü olmak üzere kuyumcu esnafı da sıkıntılı durumda bulunuyor" diye konuştu.

Palandöken, özel günlerde dahi beklenen alışverişin yapılamadığına dikkati çekerek, "Önümüzdeki dönemde Sevgililer ve Anneler Günü var. Bu özel günlerde ciddi alışverişler oluyordu. Bu sınırlama nedeniyle taksitli alışveriş yapılamıyor. Zamanlama iyi değil. En başından alınması gereken tedbir, sonunda alındı. Dolayısıyla tasarruf gerekli ama piyasada sıcak para ve yatırım yok. Bu nedenle durgunluk süreci var ve bu taksit sınırlaması esnaf için iyi olmadı" ifadesini kullandı.

- "Artık veresiye dönemi bitti"
Ülke genelinde veresiye döneminin bittiğini anlatan Palandöken, bunun yerine kredi kartlarının kullanıldığını aktardı.

Taksitli alışveriş sayesinde insanların ihtiyaçlarını uzun vadede giderebildiğini belirten Palandöken, "Kredi kartı, artık son çare oldu çünkü veresiye defterinin yerini almıştı. Bu taksit sınırlaması, en başında yapılmalıydı. Bankalar, stant kurup kart dağıtmamalıydı. İnsanların sürekli borçlanması o dönemde önlenmeliydi. Şu anda emekli olanlar, ikramiyeyle borcunu kapatamaz" şeklinde konuştu.

Palandöken, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu tedbir, zamanlama açısından sıkıntılı. Zamanında alınması gereken bir karardı. Çok işe yaramayacak, bununla birlikte piyasayı daraltıyor. Nakit akışı yok zaten. Herkesin hayatı, kredi kartına bağlanmış durumda. Onun için yapılacak tek şey, bu tedbirin belli bir süre durdurulup yeniden gözden geçirilmesidir. Bu, piyasanın en iyi olduğu dönemde uygulanabilecek bir tedbirdir.

Artık veresiye dönemi bitti. İnsanlarımız, kredi kartıyla birçok ihtiyacını giderebiliyordu ama şimdi yapamıyor. Piyasada sıkışma olacak. Bu nedenle esnaf olarak, çok önem verdiğimiz bir konu bu. Bu tedbir, belli bir süre durdurulmalı. Ardından kredi kartındaki harcamalar konusunda insanlar bilinçlendirilmeli. Şu anda nakit parayla nasıl telefon alınabilir ki? Kamu spotu tarzında çalışmalar yapılmalı ve bilinç oluşturulmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum