Fransa Yerine Isparta’ya Gelin

Fransa Yerine Isparta’ya Gelin

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Temmuz 2017 17:35
Fransa Yerine Isparta’ya Gelin

MÜSİAD Isparta Şube yönetiminin öncülüğünde Genel Merkez ve Bölge İllerindeki MÜSİAD yöneticileri ve ailelerine yönelik Keçiborlu Kuyucak köyünde lavanta bahçeleri gezisi düzenlendi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Isparta Şube Başkanı Selim Mustafa Özkutlu ve Yönetim Kurulu üyelerininorganizasyonuyla, Genel Merkez ve Bölge İllerden gelen MÜSİAD yöneticileri veailelerin katılımı ile lavanta bahçeleri ve gülyağı fabrikası gezisi düzenlendi.

Ziyaretçiler, turizmde önemli bir ivme kazanan ve lavanta kokulu köy olarak bilinenKeçiborlu ilçesi Kuyucak köyündeki lavanta bahçelerini gezerek, bol bol fotoğrafçektirdiler. Ziyaretçilere daha sonra Keçiborlu Kılıç köyündeki Gülbirlik’e ait gülyağıfabrikası gezdirilerek burada gülyağının nasıl elde edildiğine ilişkin bilgi verildi.Organizasyona, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, MÜSİADGenel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Oktay Dede ve Ahmet Şekerli, MÜSİADAfyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Neoldum, Konya Şube Başkanı Ömer FarukOkka, Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan, Burdur Şube Başkanı İbrahim Ekici, IspartaGıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansıyetkilileri ile Antalya, Alanya, Uşak, Afyonkarahisar, Kocaeli ve Konya’dan gelenMÜSİAD üyeleri ve aileleri katıldı.

m1.jpg

FRANSA YERİNE ISPARTA’YA GELİN
Lavanta turizmindeki gelişmeler hakkında MÜSİAD üyelerine bilgi veren Isparta ŞubeBaşkanı Selim Mustafa Özkutlu, organizasyonun ‘Lavanta görmeye  Fransa Provenceyerine Isparta’ya gelin’ mottosuyla düzenlendiğini söyledi. Keçiborlu’da toplam 3 bin500 dekar alanda lavanta üretimi yapıldığını ileten Özkutlu,“ Kuyucak köyünde kayıtlıüretim alanı 2 bin 250 dekar. Ancak son yıllarda daha verime yatmamış yeni dikimlavantalar ile beraber dikim alanı 3 bin dekarı buldu. Dünya üretimi ise yaklaşık 500bin dekar olup, bunun 250 bin dekarı Fransa, 40 bin dekarı Bulgaristan, 30 bin dekarıAmerika Birleşik Devletleri, 30 bin dekarı ise Avustralya’da” dedi. TÜİK verilerinegöre Türkiye Lavanta üretiminin % 93’ünün Keçiborlu’da yapıldığını ileten Özkutlu,“Ortalama dekardan 625 kg ürün alınmakta olup 3 bin dekardan yaklaşık 1875 tonürün alınmaktadır. Yaş olarak yaklaşık kg fiyatı 2 TL olup toplam girdi ise yaklaşık 3milyon750 bin TL civarındadır” bilgisini verdi.

m2.jpg

LAVANTA KOKULU KÖY
Özkutlu, Kültür Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve özel birşirket ortaklığında sürdürülen ‘Gelecek Turizmde’ proje teklif çağrısında 2015 yılında‘Lavanta Kokulu Köy’ projesi ile Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve EğitimDerneği, Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve KuyucakMuhtarlığı ortaklığında proje başvurusu yapıldığını anımsattı. Projenin 412 proje arasında desteklenecek 3 proje arasına girdiğini aktaran Özkutlu, “Projenin amacıulaşım olanaklarının avantajlarından yararlanarak yıllardır Lavanta yetiştiriciliğiyapılan Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde farkındalık oluşturup Kırsal Turizmmerkezi haline getirerek bölge için alternatif istihdam alanı oluşturarak, göç ve bölgenin kalkınma noktasındaki problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulmasını sağlamaktır. Bu yıl ziyaretçi sayısı sezonun 20. gününde 40 bin rakamını aşmış durumdadır. Yaklaşık 40 güne varan sezon bulunmaktadır. Bölgede turizm yeni başlamasına rağmen bu sezon 80 bin kişi gelebilecektir. Gelecek senelerde bu rakamın daha da artacağını düşünmekteyiz. Rakamlar bize gösteriyor ki üretimin ötesinde turizm vasıtası ile ciddi gelir elde edilebilecek olup turizmin sürdürebilir hale getirilmesi önem arz etmektedir.Köyde halen 8 adet pansiyon bulunmakta olup çoğaltılması gerekmektedir. Bu iyiniyetli çalışmalara rağmen fiziki eksiklikler bulunmaktadır. Bunlar yolun kalitesi,sosyal tesis alanları, yemek alanları, rekrerasyon alanları gibi sayılabilir” dedi.

LAVANTA TURİZMİNE DESTEK SÜRECEK
MÜSİAD Isparta Şubesi olarak ciddi ziyaretçi potansiyeli olan lavantanın tanıtımı veturizmin sürdürebilir olması noktasında çalışmaların süreceğini kaydeden Özkutlu,“Isparta deyince malumunuz gül, elma, kiraz, kayısı gibi ürünler ön plana çıktığı gibidünyanın en iyi kayak pistlerine sahip Davraz kayak merkezi, Yalvaç ilçemizde bulunan  Pisidia Antiocheia, Sagalassos, Eğirdir gölümüz, Çandır yazılı kanyon, mağaralarımız kısaca sayabileceğimiz ciddi değerlerimiz olup turizmden yeterli düzeyde pay alamadığını düşünmekteyiz. Bu vesile ile değerlerimizin tanıtımı noktasında Isparta MÜSİAD şubesi olarak her türlü desteği MÜSİAD Genel merkezimizin katkıları ile vereceğimizi burada ifade etmek isterim. Programımıza katılımlarından dolayı il protokolümüze, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimize,  şehir dışından gelen Şube başkanlarıma ve üyelerimize, ilimizden gelen üyelerimize, programın hazırlanmasına vesile olan Sektör kurulu komisyonumuza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

m3.jpg

ISPARTA’YA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ
Organizasyona katılan MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve TeşkilatBaşkan Yardımcısı, Dr. Oktay Dede, MÜSİAD’ın Türkiye’de 86 noktada, dünyada 68ülkede 197 irtibat noktası bulunduğunu belirterek, “Bizim için Abudabi’deki şubemizile Isparta MÜSİAD, Lyon’daki MÜSİAD şubemizle, Tekirdağ MÜSİAD şubemizişlevsellik açısından aynı amaca hizmet ediyor. Biz de Genel Merkez olarak SelimBaşkanımızın nezdinde kendilerine destek vermek adına hem de Kuyucak köyündedüzenlenen güzel organizasyona katılarak yapılabilecekler ile ilgili istişarelerdebulunmak ve destek olmak adına buradayız. Çok güzel bir ortam gördük. Lavantahakkında yüzeysel bilgilerimiz vardı. Selim Başkanımızın hazırladığı rapordoğrultusunda yerel yöneticilerden bilgi aldık. İnşallah biz de bu doğrultuda hazırlanan tüm projelere destek vermek adına buradayız. Sayın Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan, bu tarz yerel üretimlere çok önem vermektedir. Hemen beni ve Ahmet Şekerli beyi görevlendirdi. Geldik gerekli analizleri yaptık. Selim Başkanımız yerel dinamiklerle görüşüp bu konuyla ilgili Isparta MÜSİAD Şubesi olarak daha kapsamlı bir rapor hazırlayacaklar. Bunu bizimle paylaşacaklar. Biz de Genel Merkez olarak ne tür destek verebilirsek bunu sonuna kadar verme gayretinde olacağız. Tabi ki biz ve Bölge illerin Şube Başkanları buradaydı. MÜSİAD ailesi olarak böylesine önemsediğimiz bir konunun yerelde de önemsenmesini bekliyoruz. Sayın Valimizin ve konu ile ilgili davetli bürokratlarımızın da burada olmasını arzu ederdik. Sayın Valimiz yoğun programlarından dolayı katılamadılar. Herhalde TURSAB’ın Başkan yardımcısı Sayın Valimizin kardeşiymiş. O programda orada olmaları icap etmiş. İnşallah diğer programlarda birlikte oluruz. Biz bu yapılan aksiyonu, yerelde Isparta adına önemsiyor, destek olmak istiyoruz. Bundan sonra sık sık Isparta’ya gelip, ilin ticari ve ekonomik boyutta daha ilerleyebilmesi adına tüm destekleri vermeye hazırız” görüşünü iletti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.