Geceleri Korkudan Uyuyamıyoruz

ISPARTA’nın Yalvaç İlçesi’ne bağlı Yukarıkaşıkara Beldesi’nde faaliyet gösteren kömür işletmesinin yakınlarında meydana gelen toprak kayması nedeniyle, çevre sakinleri endişeli günler yaşıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Ekim 2011 11:47
Geceleri Korkudan Uyuyamıyoruz

Son günlerdeki şiddetli yağışların da etkisiyle toprakta derin çatlaklar oluştu, bazı evler ev oturulamaz hale geldi. Beldenin su şebekesinde toprak kayması sonucu patlamalar olurken, maden şirketinin yetkilileri, bu durumun kendi çalışmalarından kaynaklanmadığını, gerekirse kötü durumdaki evleri satın alabileceklerini belirtti.

Yukarıkaşıkara Beldesi'nin Harman Mahallesi'nde son yağmurlarla birlikte toprakta oluşan derin çatlaklar endişeye neden oldu. Vatandaşlar, bu durumun maden şirketinin çalışmaları yüzünden yaşandığını savundu. Harman Mahallesi'nde oturan Hasan Ali Kara, beldede 24 yıldır faaliyet gösteren NGS şirketinin çalışmaları yüzünden toprak kayması oluştuğunu söyledi.

Çok sayıda evde hasar meydana geldiğini anlatan Kara, "Son yağmurların ardından toprakta derin çatlaklar ortaya çıktı. Benim evimin de dahil olduğu bazı evlerin duvarları çatladı" dedi. Mahalledeki evlerden birinin 3 gün önce yıkıldığını ifade eden Kara, "Geceleri korkudan uyuyamıyoruz. Tanıdıklarımıza gitsek, eşyalarımızı, hayvanlarımızı nereye koyacağız? Bu şartlarda gidecek bir yerimiz yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

Yukarıkaşıkara Belde Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Bıçakcı da, daha önce yer yer görülen çatlakların son yağışlarla birlikte giderek büyüdüğünü, 2 evin çöktüğünü, 2'sinin risk altında olduğunu bildirdi. Yarıkların büyük bir alanda meydana geldiğine işaret eden Bıçakçı, şunları söyledi: "Dağdan gelen su şebekesinin biri patladı. Ana su şebekesi risk altında. Yoldaki büyük çatlaklardan su hattı görülebiliyor ve borular gerilmiş durumda. Eğer patlarsa, belde susuz kalacak. Ayrıca, çatlakların arasına giren sular, daha çok kayma oluşturacak. Bu yol, orman işletmesinin yolu, yangın çıkması durumunda ormana da müdahale edemeyiz" dedi.

NGS Kömür İşletmesi yetkilileri ise bu durumun kendi çalışmalarından kaynaklanmadığını savunarak, çalışma sahalarına girmediği halde, riskli evlerde oturan vatandaşların mağduriyetini gidermek istediklerini, ancak kendilerine yardımcı olunmadığını bildirdi. Mağdur olduklarını belirten vatandaşlara yeni ev yapma teklifinde bulunduklarını, ancak bunun kabul edilmediğini belirten şirket yetkilileri, evleri satın almak istediklerinde çok yüksek rakamların istendiğini öne sürdü.

Isparta İl Afet Acil Durum (AFAD) yetkililerinin inceleme yaptığı beldede, hasarlı evlerin tespit edilerek Yalvaç Kaymakamlığı'na raporla bildirileceği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.