Genç Öğrencilerden Örnek Proje

Lise öğrencisi Veli Mektepli’nin hazırladığı ‘Artık Atık Değilsiniz’ projesi, Avrupa Birliği tarafından kabul edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2013 22:14
Genç Öğrencilerden Örnek Proje

Veli Mektepli ve 6 girişimci arkadaşı tarafından AB Eğitim ve Gençlik Programları merkezi Başkanlığına sunulan ve kağıt atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili “Artık Atık Değilsiniz “ adlı Eylem 1.2 kategorisindeki projesi AB tarafından kabul edildi.

Projeyle ilgili olarak Ajans 32 ye konuşan Veli Mektepli, “Bilinçli tüketici olmak ve çevre bilincinin yaygınlaşması için doğayı gerçekten sadece sevmek yetmemektedir. Onun için çalışmak ve bilinçlendirmek de gerekir.

Kirlettiğimiz çevreyi ve bozduğumuz doğal dengeyi kurtarmak için sadece yediklerimiz içtiklerimizle değil, davranışlarımızla ve düşüncelerimizle de adımlar atmak lazım. Şehirleşmenin yarattığı kaos ve stresin azalması için doğa ile iç içe olmak ve doğaya yönelmek gerektiğini de bilmeliyiz.
Bir kere önce atıklarımızın geri dönüşümünün önemine varmak, buna dikkat etmekle işe başlayabiliriz.

Cam şişe, kağıt, alimünyum ya da plastikleri geri dönüşüm için görevlendirilen arabalara, kutulara vermemiz yeterlidir. Ayrıca ulus olarak kağıt tasarrufu yapmamız lazım. Sayfanın iki yönünü de kullanmadan atmak gereksiz bir kullanımdır.Kullanmayacağımız banka makbuzlarını, ATM makinelerinden alıp sonra çöpe atıyoruz. Gereksiz yazışmalar için bolca kağıt kullanılmaktadır.

Hele okullardaki gereksiz kullanılan kağıt miktarını düşününce korkunç bir rakam ortaya çıkıyor. Ayrıca tonlarca kullanılmayan broşür, katalog, tanıtım kâğıtları üretiliyor. Hatta evlerimize posta ile gönderiliyor ve bunlar bakılmadan çöpe atılıyor. Sokaklarda yerlerde bakılmadan atılmış broşürler görüyoruz. Bu broşür ve katalog üretimleri için senede 4 milyon ton kağıt sarf edilmektedir.

Bunun için kaç tane ağacın kesilmesi gerekir acaba. Buna bir dur demek zamanı geldi de geçiyor bile. Ülke olarak aşırı miktarda kağıt kullanıyoruz ve her şeyi son derece fazla tüketiyoruz. Örneğin, bir büro elemanı yılda 81 kilogram yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.

Ülkemizde yılda yaklaşık bir milyon ton kağıtla gereksiz yazışma yapılmaktadır. Bir ilk okul öğrencisi yılda yaklaşık 20 kilogram kağıdı çöpe atmaktadır. İnsanlar birbirine gönderdiği kağıtların yüzde 44’ü okunmamaktadır. Bir insan ömrünün 8 ayını gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir. Bu karamsar tabloya basit önlemlerle karşı durabilir ülkemiz ekonomisine ve doğasına önemli katkılar sağlayabiliriz” diye konuştu.

Kabul edilen projenin 4 ay süreceğini, bu süre zarfında Karamanlı ve Isparta’da bir dizi sosyal ve kültürel faaliyetlerle projenin sürdürüleceğini belirten lise son sınıf öğrencisi Veli Mektepli, memleketi Karamanlı ‘da da arkadaşlarının ve akranlarının AB ve AB projelerinden yararlanabilmeleri için projelerini yürüteceklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.