Gençlerin Yurt Dışı Yaşam Eğilimleri Akademik Köşe'de Konuşuldu

Gençlerin Yurt Dışı Yaşam Eğilimleri Akademik Köşe'de Konuşuldu

Yayınlanma:
Gençlerin Yurt Dışı Yaşam Eğilimleri Akademik Köşe'de Konuşuldu

Süleyman Demirel Üniversitesi Kurumsal İletişim Merkezi ile Radyo-Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan “Akademik Köşe”nin bu haftaki konukları İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Murat Alparslan ve Doç. Dr. Ahmet Günay oldu.

Radyo Programcısı Murat Kasap’ın sunumuyla SDÜ Bilim TV YouTube kanalından canlı yayınlanan programda üniversitemiz bünyesinde açılan “Gençlik Araştırmaları Koordinatörlüğü” ile Geniş kapsamlı bir Türkiye araştırması olan “Yeni Nesil Yurt Dışı Yaşam Eğilimleri ve Değerler Araştırması” konuşuldu.

Koordinatörlüğün kurulma aşaması hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ali Murat Alparslan, “Yaklaşık iki yıldır gençlere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Z kuşağı etiketi altında bulunan yeni nesil, oldukça kalabalık ve çok farklı geliyor. Mümkün olduğunca gençleri anlamak gerekiyor. Biz bu düşünceyle yola çıktık.” dedi.

Yaptıkları çalışmada gençlerin motivasyon, bağlılık ve değerlerini araştırdıklarını aktaran Prof. Dr. Alparslan, şunları söyledi: “İletişim Fakültemizden Ahmet Günay, Rukiye Çelik, Zafer Duran ve Rektörümüz İlker Hüseyin Çarıkçı hocam, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden Seher Yastıoğlu hocamız ile birlikte BAP projesi yazmaya karar verdik.

Daha sonra da bir birim olarak koordinatörlüğümüz kurulmuş oldu. Şu an bizim yaptığımız gibi çok büyük araştırma yapan bir Gençlik Araştırma Merkezi bulunmuyor. Süleyman Demirel Üniversitesi böyle bir merkezi kurarak aslında bir ilki gerçekleştirdi diyebiliriz.”

“Yeni Nesil Yurt Dışı Yaşam Eğilimleri ve Değerler Araştırması 2022” hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Günay da “Öğrencilerimizle nitel görüşmeler yaparak onları motive eden unsurları sorguladık. İş değerlerini araştırdık.

Ortak sosyo-ekonomik değerleri, eğitim faktörleri gibi kuşakları etkileyen faktörler vardır. Bu bireyler ortak bilişsel süreçlere sahiptirler, benzer davranışlar sergileyip benzer tutumlar geliştirebilirler. İş motivasyonlarını araştırmaya başladıktan sonra süreç daha da şekillenmeye başladı. Gençler en çok neyi önemsiyor? Sorusu gündeme geldi.

Araştırma yaptıkça önyargılarımız da kırıldı. Bu kapsamda gençlerin temel problemleri neler onları inceledik. Yurt dışına gitmek isteyen gençlerin sayısının fazla olduğunu gördük ve bir pilot çalışma yaptık. Doğru bir araştırma sorusu sorduğumuzu fark ettik. Temel konumuz böylece ortaya çıkmış oldu. 188 farklı üniversiteden 4 bin 22 katılımcıdan veri topladık. ” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.