Gölcük Yanardağı'nda Patlama Riski Var Mı?

(SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr.Nevzat Özgür, "Depremler sonucu Gölcük Yanardağı'nın altında parçalanma, ergime söz konusu."

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2012 18:12
Gölcük Yanardağı'nda Patlama Riski Var Mı?

SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, "Depremler sonucu Gölcük Yanardağı'nın altında parçalanma, ergime söz konusu. İleride parçalanma ve ergime ile ortaya çıkan magma, tektonik zayıf zonlar bulduğunda yukarıya çıkacak ve tekrar Gölcük Yanardağı'nın aktif olmasını sağlayacaktır" dedi.

Prof. Dr. Özgür, yaptığı açıklamada, Gölcük kraterinin sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Geçen ay Anadolu Ajansı'nın yayınladığı "Gölcük Yanardağı her an patlayabilir" başlıklı haberin bilim camiasında büyük ilgi gördüğünü ifade eden Özgür, haberin ardından Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Doğal Afetler Yer Bilimleri Araştırma Birimi'nden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu'nun Gölcük Yanardağı'nda incelemelerde bulunduğunu, yanardağın izlenmesi için ortak çalışma yürütülmesini teklif ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu'nun, Gölcük Yanardağı'nda yaptığı çalışmalarda magma parçalanması ve erimesine dair tespitler yaptığını bildiren Özgür, şunları söyledi:

"Gölcük Yanardağı'nın da içinde bulunduğu Toroslar ile Akdeniz'de kuzey-güney yönünde bir kesit alınmış. Kesitte, kuzeyden Girit ve Kıbrıs'tan giden bir bindirme söz konusu. Bu bindirme ile Gölcük'ün altında deprem sıklığını görmekteyiz. Bu depremler sonucu Gölcük Yanardağı'nın altında parçalanma, ergime söz konusu. İleride parçalanma ve ergime ile ortaya çıkan magma, tektonik zayıf zonlar bulduğunda yukarıya çıkacak ve tekrar Gölcük Yanardağı'nın aktif olmasını sağlayacaktır. Bu gözlemler, Gölcük Yanardağı'nın tekrar aktif olabileceğine dair çok önemli bir kanıttır."

Gölcük Yanardağı'nın aktifleşme riskine karşı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ile ortak çalışma yürüteceklerini ifade eden Özgür, gerekli yerlere en az 3 istasyon kuracaklarını, sürekli ölçüm yapacaklarını ve elde edilen verileri merkezde kayıt altına alacaklarını anlattı.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, bölgede yeraltından çıkan gazlarda ve su kaynaklarında ölçümler yapacaklarını, Anadolu Üniversitesi'nin de volkanizmayı sismik olarak inceleyeceğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.