Göller Bölgesi’nin Müzik Arşivi Oluşturuyor

SDÜ Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Cenk Celasin Merkezin, Göller Bölgesi Müzik Kültürünü belgelemeyi, ülke ve dünya müzik kültürlerini incelemeyi bu doğrultuda arşiv oluşturmayı ayrıca konferans, seminer,

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Nisan 2012 13:37
Göller Bölgesi’nin Müzik Arşivi Oluşturuyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cenk Celasin TRT Avaz Ekranlarında yayınlanan Stüdyo Avaz programına konuk oldu. Türk müziği, tarihte Türk müziğinin geçirdiği aşamaların konuşulduğu programda Celasin, Fulya Akbuğa'nın sorularını yanıtladı.

SDÜ Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Cenk Celasin Merkezin, Göller Bölgesi Müzik Kültürünü belgelemeyi, ülke ve dünya müzik kültürlerini incelemeyi bu doğrultuda arşiv oluşturmayı ayrıca konferans, seminer, konser gibi etkinliklerle de eğitim ve kültür hizmeti vermeyi amaç edindiğini söyledi. Celasin, dünya müziği, popüler müzik, müzik endüstrisi, arkeolojisi, antropolojisi, sosyolojisi ve müzik terapisinin de merkezin çalışmaları kapsamında yer aldığını ifade etti.

Merkez olarak yurt içinde yer almanın yanı sıra yurt dışında da ilerlemeyi amaç edindiklerini belirten Celasin Merkezin hedeflerini şöyle sıraladı: “Dünya ölçeğinde konular araştıran merkezimiz, kardeş ülkelerdeki önemli vokal ve çalgı icracılarını vokal ve çalgısal icralarını gerçekleştirmek ve bu kişilerle seminerler, söyleşiler yapmak amacıyla üniversitemize davet edeceğiz. Ayrıca kardeş ülkelere giderek buralarda bazı kayıtlar almak, oradaki çalgıları kendi çalgı yapım atölyelerimizde üretmek istiyoruz. Yine GSF Müzik Bölümünde yer alan ses stüdyomuzda kayıtlarını da gerçekleştirmek de en yakın hedeflerimiz arasında.”

Programda Selçuklu ve Osmanlı vasıtasıyla bizlere ulaştırılmış olan çenk enstrümanını da tanıtan Celasin, çenkin teknik özellikleri hakkında bilgi vererek izleyicilere kısa bir çenk dinletisi sundu. Müzik, kültür, sosyo-kültürel yapı söz konusu olduğunda hiçbir şeyin kaybolmadığını sadece dönüştüğünü dile getiren Celasin, “Bizim farklı olarak algılamamızın sebebi bir illüzyon içinde olmamızdır. Farklı araçlar, farklı çevre koşulları olmasına rağmen insanlar aynı olduğu için ürettikleri de aynı oluyor.”dedi.
Programda Türk Müziğinin içinde bulunduğu durumdan da bahseden Celasin, Türk Müziğinin doğru bir şekilde Türk Müziği gibi tanıtılması gerektiğini, insanların zihninde Türk Müziğinin iyi bir şekilde yerleştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.