Gözler Bounes Aires'te

Sadece İstanbul ya da Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri bugün... İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahibi olma yolunda son düzlüğe giriyor!

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Eylül 2013 13:29
Gözler Bounes Aires'te

Sadece İstanbul ya da Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri bugün... İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahibi olma yolunda son düzlüğe giriyor!
Oylama nasıl olacak, saat kaçta başlayacak?

Aday kentin belirleneceği oylama öncesinde sırasıyla İstanbul, Tokyo ve Madrid sunum yapacak. 45'er dakikalık sunumlardan sonra 15'er dakika soru-cevap bölümü olacak.

103 üyesi bulunan IOC'de başkan Jacques Rogge ve üç aday ülkenin üyeleri oy kullanamayacak. IOC'de İspanya'nın 3, Türkiye ve Japonya'nın ise 1'er üyesi bulunuyor. Bu durumda 97 üyenin oy kullanırken ilk turda elenen ülkenin IOC üyesinin, ikinci turda oy kullanma hakkı bulunuyor.

Sunumlardan sonra elektronik ortamda TSİ 21.45'de gizli oylamaya geçilecek. İlk turda en az oyu alan kent elenecek ve ikinci bir oylama yapılacak. Finale kalan iki kent, salona aynı anda davet edilecek ve IOC Başkanı Jacques Rogge, 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak kenti, TSİ 23.00'de açıklayacak.

ADAY ŞEHİRLERİ ARTILAR VE EKSİLERİ

Tokyo: Yarını keşfet

Olimpiyatlara 5 kez aday olan Japonya'nın başkenti, 2020'yi düzenleme hakkını elde ederse, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak. (Paris, Los Angeles, Atina) Tokyo'nun 4.9 milyar dolarlık bütçesi, İstanbul 2020'nin 19.2 milyar dolarlık kaynağının yanına dahi yaklaşamıyor. 'Yarını keşfet' sloganıyla yola çıkan Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi bir araya getirmeyi taahhüt ediyor. Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi ve dünya çapında daha fazla genci sporla tanıştırmayı garanti ediyor.

ARTILARI: Japon ekonomisinin dünya üzerindeki gücü, ülkede spora olan ilgi gibi konular Tokyo adına önemli avantajlar. Tokyo'nun gelişmiş metro ağı ve konaklama tesislerinin yeterli düzeyde olması bir diğer artıları.

EKSİLERİ: Tokyo'da halk desteği oldukça düşük. Ayrıca iki yıl önce yaşanan büyük depremin beraberinde ortaya çıkan nükleer sızıntı, adaylık süreci sırasında devamlı sorun teşkil ediyor. Tokyo Valisi'nin İstanbul ve Müslümanlık karşıtı sözleri ve Japonya Başbakanı Aso'nun Nazizimle ilgili gafları şehrin imajını bozdu. Tokyo Valisi Inose, İstanbul'un Tokyo'ya oranla daha az gelişmiş bir şehir olduğunu belirtmiş; 'Müslüman ülkelerin tek ortak yönü Allah. Birbirleriyle kavga halindeler ve toplumsal sınıfları var' ifadesini kullanmıştı.

İstanbul: Birlikte köprüler kuralım

Gerek halk desteği, gerekse devlet desteğiyle rakiplerinden sıyrılan İstanbul, 19.2 milyar dolarlık bütçesiyle Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynağa sahip. Oyunlar için İstanbul'da 4 ayrı bölgeyi kapsayan alanda 7 farklı küme ve 5 tesis alanı içerisinde 36 ayrı tesisin kullanımı planlanıyor. Olimpik Şehir Bölgesi, Sahil Bölgesi, Boğaziçi Bölgesi ve Orman Bölgesi adlarıyla planlanan alanların, mevcut ve yeni yapılacak tesislerle oyunlara hazır hale getirileceği taahhüt ediliyor. İstanbul 2020'de Paralimpik Oyunları'nın herhangi bir ek tesis yapmadan, asgari seviyede uyarlamalarla hayata geçirilecek bir konseptle hazırlanacağı vaat ediliyor.

ARTILARI: İki kıta ve tek şehirde olimpiyat ile farklı kültürleri buluşturan İstanbul'un bu konsepti büyük bir avantaj oluşturuyor. Üstelik İstanbul'un genç bir nüfusa sahip olması, ilk kez bir Müslüman ülkenin şehrinin Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olması önemli avantajlarından birkaçı. Olimpiyat yasasına sahip Türkiye siyasal otoritesinin oyunlara desteğinin yanı sıra geniş bir halk desteğine de sahip. Gerek devlet ve gerekse özel sektörün ekonomik taahhütleri IOC üyelerini cezp ediyor.

EKSİLERİ: Ulaşım en büyük problem konumunda. İstanbul'un meşhur trafik sorunu endişeye yol açıyor. İstanbul'un Madrid ve Tokyo kadar organizasyon deneyimine sahip olmaması da bir diğer dezavantajlar.

Madrid: Geleceğe ışık tut

Madrid, diğer ev sahibi adayları İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor. Olimpiyatlara 4 kez aday olan başkent Madrid, 2020'yi düzenleme hakkını elde ederse, İspanya'da 2. kez olimpiyat yapılmış olacak. Madrid'in 1.9 milyar dolarlık bütçesi, İstanbul'un 19.2 milyar dolarlık kaynağının 10'da biri olarak dikkati çekiyor. Madrid, taahhüt ettiği 36 olimpik tesisin 27'sine sahip.

ARTILARI: Tesisleri önemli ölçüde hazır halde. Madrid'e Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu üyeleri 7 yıl sonrasının yarışma alanlarının önemli bir kısmını görme imkanı buldu. İspanya'nın birçok spor dalında dünyanın zirvesinde bulunan sporcuları mevcut. Tenisten futbola kadar birçok popüler alanda ülkenin adı sıkça anılıyor. Ayrıca Madrid trafik açısından Tokyo ve İstanbul ile karşılaştırıldığında hayli düzenli.

EKSİLERİ: Ülkedeki ekonomik kriz ve yüksek işsizlik oranı, oyunların organizasyonuna sıcak bakılmamasına neden oluyor. Anketlerde destek oranları yüksek olsa da ülke çapında bu adaylığa muhalifler var.

İLK KEZ BİR MÜSLÜMAN ÜLKE ALMIŞ OLACAK!

Sadece İstanbul ya da Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri bugün... İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahibi olma yolunda son düzlüğe giriyor!
İstanbul, uzun süredir Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği için uğraşıyor. Birçok kez aday oldu, ama kazanamadı. Ancak 2020 adayı İstanbul'un eli bu kez her zamankinden daha güçlü.

İstanbul ilk defa üçlü finale kaldı... Rakipler Tokyo ve Madrid... Ve 2020 Olimpiyat Oyunları'nın evsahibini Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin bugün yapacağı oylama belirleyecek.

2005 yılında pek şans verilmeyen Londra'nın, dönemin Başbakanı Tony Blair'in çabalarıyla Olimpiyat Oyunları'nı kazanması, siyasilerin, oylama gününe ilgisini arttırdı. Bu yıl aday şehirler üst düzeyde temsil edilecek.
İstanbul'un lobi faaliyetlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'inkini İspanya Kralı Juan Carlos, Tokyo'nunkiniyse Japon Kraliçesi Michiko ile Başbakan Shinzo Abe yürütecek.

İstanbul'un en büyük kozu, coğrafi konumu olacak. Eğer İstanbul kazanırsa olimpiyatlar ilk defa iki kıtada aynı anda düzenlenecek, saat farkı olmadığından Avrupa'dan rahatlıkla izlenebilecek.

İstanbul'un kazanmasıyla, 1896 yılından beri düzenlenen olimpiyatlar ilk defa müslüman bir ülkeye verilmiş olacak.

Ünlü sporcuların desteği de seçimlerde önemli rol oynayacak. Son yılların en önemli futbolcusu Arjantinli Messi, Madrid'i desteklediğini açıklasa da, oylamanın yapılacağı Buenos Aires sokaklarını Messi'nin İstanbul'u işaret eden afişleri süslüyor.

Bahislerde favori açık ara Tokyo. Ancak 2012 ve 2016 için yapılan oylamalarda favorilerin kazanamaması Madrid ve İstanbul'un umutlarını artırıyor.

İstanbullular, seçim sonuçlarını Sultanahmet Meydanı'nda kurulacak dev ekranlardan izleyecek. İstanbul kazanırsa kutlamalar başlayacak. Kaybederse, hayaller bir sonraki olimpiyata, 2024'e kalacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.