Gül Toplayıcılığından, Gül Üretimine Geçtiler

Sütçüler ilçesi sınırlarında bulunan Yukarı Köprüçay Havzası'nda yaklaşık 10 yıl önce başlayan gül çiçeği üretimi yöre köyleri için önemli bir gelir kaynağı oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Temmuz 2014 00:57
Gül Toplayıcılığından, Gül Üretimine Geçtiler

Sütçüler ilçesi sınırlarındaki Yukarı Köprüçay Havzası'ıda bir kaç yıl önce başlayan gül üretimi yöredeki kimi köyler için önemli bir gelir kaynağı oldu. Geçmişte havzadaki köylerden mevsimlik tarım işçisi olarak kentin gül üretimi yapılan diğer bölgelerine çalışmaya giden köylüler, artık kendi güllerini üretiyor. Ayvalıpınar, Kesme ve Aşağıyaylabel gibi köylerde yoğunlaşan gül üretiminden Mayıs-Haziran aylarını kapsayan hasat sezonu boyunca yaklaşık 100 ton gül çiçeği elde ediliyor.

Köprüçay'da İşlenen Gülyağı Fransa'ya İhraç Ediliyor

2010 yılında Kesme köyünde açılan özel sektöre ait gül işleme tesisinde sorularımızı yanıtlayan şirket yetkilisi Salih İnan, bölgede yetiştirilen Isparta gülünün kalite yönünden oldukça yüksek olduğunu belirterek, "tesisimizde günde yaklaşık 3 ton, sezonda yaklaşık 100 ton civarında gül çiçeği işliyoruz. Burada ürettiğimiz gül yağı Fransa'ya ihraç ediliyor" bilgisini verdi.

Kozmetik sanayii ve sağlık alanında kullanılan Isparta gülü (Rose Damascane), dünyada en çok Isparta ve çevresinde yetiştiriliyor ancak kozmetik devi Fransa, diğer pek çok aromatik yağlarda olduğu gibi gül yağı konusundaki öncülüğünü de sürdürüyor. Isparta'da Fransızların ortaklığında gülyağı üretimi yapan büyük tesislerin yanında Gülbirlik ve diğer özel kuruluşlara ait yaklaşık 15 fabrika bulunuyor.

Altın Değerindeki Gülyağının Kilosu 6 Bin 500 Euro

Antik çağdan günümüze güzellik ve zenginlik kaynağı olarak görülen gülyağı, tıptan kozmetiğe pek çok alanda kullanılırken, yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden elde edilen 1 kilogram gülyağının fiyatı ise 6 bin 500 Euro civarında. Isparta'dan gülyağı ihraç edilen ülkelerin başında Fransa gelirken, ABD, Almanya, İsviçre, Avustralya, Japonya ve Kuveyt de önemli tedarikçiler arasında yer alıyor. 

Yusuf Yavuz

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.