Hani Verilmeyen Ruhsatlar Nerede?

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, son günlerde çeşitli çevrelerce istismar edilerek, kamuoyunun yanlış yönlendirildiği ‘belediyeden ruhsatlar verilmiyor’, ‘geç çıkıyor’, ‘engelleniyor’ gibi iddialara rakamlarla cevap verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ekim 2013 16:58
Hani Verilmeyen Ruhsatlar Nerede?

Bu tip spekülasyonlarla Isparta Belediyesi’nin çalışmalarının gölgelenmek, karalanmak istendiğine vurgu yapan Başkan Günaydın, 2013 yılında şu ana kadar Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce 333 adet inşaat ruhsatı, 103 adet ön onay projesi ve 184 adet kat irtifakı ve mülkiyetinin onaylandığını söyledi. ‘Hani verilmeyen ruhsatlar nerede?’ diye soran Başkan Günaydın, şu anda müdürlükte 8 adet ön onay projesi ile 8 adette yapı ruhsatı projesinin incelemesinin devam ettiğini kaydederken, uygun olan projelerin çok kısa sürede çıktığını aktardı.

Isparta Belediyesi’nin her biriminde olduğu gibi imar çalışmalarının da Türkiye’nin ilk sırasında yer aldığını söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bazı çevrelerin ‘Isparta Belediyesi’ni nasıl küçültürüz, çalışmalarını gölgeleriz, karalarız’ düşüncelerinin bulunduğunu aktardı.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ruhsat şubesine gelen serbest çalışan mimar ve mühendislerin yanı sıra vatandaşlara teknik konularda yardımcı olduğunu söyleyen Başkan Günaydın, inşaat yerlerinde değerlendirmeler, yapı denetim ile ilgili olarak inşaatlarda seviye tespiti ile iş bitirme kontrollerinin de yerinde yaptığını ifade etti. Günaydın, belediyenin ihale edilen tesislerin projeye uygun olup olmadığının da yerinde inceleyip kontrollük görevini üstelenen İmar personelinin mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştığını aktardı.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 1 Haziran 2013 tarihinde 64 maddede, 8 Eylül 2013 tarihinde de 41 maddede Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle, tanımlar taks ve kaks hesaplama yöntemleri, yan ve arka bahçe mesafeleri, kat yükseklikleri gibi pek çok konuda yeniden düzenlemeye gidildiğini hatırlattı. Yeni uygulamadan dolayı Türkiye’deki birçok belediyenin sıkıntı çektiğini ancak Isparta Belediyesi’nin bu konunun içerisinden hızlı bir şekilde çıktığını aktaran Günaydın, “Bunun içerisinden biz çıktık ve ruhsatları verebilen bir belediye haline geldik” dedi. Yılbaşından sonra yapı denetim konusunun yürürlüğe girmesinden dolayı bir takım yığılmaların yaşandığını ancak bunların da aşıldığını kaydeden Günaydın, o dönemde 245 dosyanın gece gündüz çalışılarak çıkarıldığını dile getirdi.

Isparta Belediyesi’nden imar ile ilgili konuların zamanından önce çıktığını kaydeden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 28 Mayıs’ta müracaatı olan ve 6 Haziran’da da inşaat ruhsatı belediye tarafından 8 gün gibi bir sürede verilen bir kişinin ‘8 ayda dosyam çıkmıyor’ diyerek şikâyet etmesine de bir anlam veremediğini anlattı.

Isparta Belediyesi’ne zaman zaman uygun projelerin gelmeyebildiğini, projede eksikliklerinin bulunduğunu dolayısıyla bunun üzerinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen Günaydın, ‘Önümüze doğru projeler getirselerdi. Bazıları da bu projeleri alet etmesinler. Bu tip projelerin çıkması bir, iki ay sürebilir. Çalışmalarımızı takdir etmesi gereken kurumlarda tenkit ederek karalama kampanyalarıyla imarımızı suçlayamazlar. Bizleri siyasi amaçlarla şikâyet etmesinler” görüşlerinde bulundu.

Yine bir işletmeye ait projede yangın merdiveni bulunmamasından dolayı projenin düzeltilerek onaylandığını ve projenin geçirildiğini hatırlatan Günaydın, ‘Biz doğru olanı yaptık, vatandaşlarımıza yardımcı olduk. Bu işlerin içerisine siyaset sokulmasın. Lüzumsuz ve yersiz konularla belediyemizi ve çalışanlarını rencide etmeyiniz” ifadelerinde bulundu.
Belediye Başkanı Yusuf Günaydın ayrıca 1 Ocak 2013 – 8 Ekim 2013 tarihleri arasında verilen ruhsatlar ile ilgili olarak da aylara göre dağılımlarını açıkladı.

Buna göre; Ocak ayında 13 inşaat ruhsatı, 1 ön onay projesi, Şubat ayında 21 inşaat ruhsatı, 5 ön onay projesi, Mart ayında 32 inşaat ruhsatı 15 ön onay projesi, Nisan ayında 53 inşaat ruhsatı, 7 ön onay projesi, Mayıs ayında 62 inşaat ruhsatı 11 ön onay projesi, Haziran ayında 41 inşaat ruhsatı 11 ön onay projesi, Temmuz ayında, 28 inşaat ruhsatı 19 ön onay projesi, Ağustos ayında 64 inşaat ruhsatı 18 ön onay projesi, Eylül ayında 23 inşaat ruhsatı 10 ön onay projesi ile 8 Ekim 2013’e kadar 6 inşaat ruhsatı ile 6 ön onay projesi olmak üzere toplam 333 adet inşaat ruhsatı ve 103 adet ön onay projesi verildi. Ayrıca yine 184 adet de kat irtifakı ve mülkiyeti onaylandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum