Hayvancılıkta 'Saman' Krizi Kapıda

Hava şartları nedeniyle saman karaborsaya düştü. Isparta bölgesinde “saman balyası”nın kilosu 40 kuruşu geçti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Temmuz 2012 16:51
Hayvancılıkta 'Saman' Krizi Kapıda

Bu yıl hava şartları beraberinde hayvancılıkta yeni bir krizi beraberinde getirebilir. Isparta ve tüm Türkiye’de bahar aylarında yağışların az olması nedeniyle özellikle buğday ve arpada ürün boy atmadı.

Yağşıların az olmasına bağlı olarak mahsül büyüyemeyince samanda aynı oranda az oldu. Bu yıl Türkiye genelinde samanın geçen yıla oranla en az % 60 oranında az olduğu ve “saman balyası”nın fiyatının rekor kırdığı belirtiliyor.

Son dönemde Isparta’da hayvancılık üzerine büyük yatırım yapan iş adamları, saman balyası bulmakta zorlandıklarını belirterek:

“Geçen yıla göre hayvancılık yatırımlarında büyük artış yaşanmasına karşılık, bu yıl samanda en az yarı yarıya düşüş var. Geçtiğimiz yıl saman balyasının kilosunu 10 -15 kuruşa alırken, bu yıl şu anda 40 kuruşu geçti. Endişemiz rakamların daha fazla yükselmesi.

Eğer saman balyası fiyatları böyle giderse, hayvancılıkta yeni bir kriz gelebilir. Çünkü en önemli girdilerin başında gelen samandaki bu fiyat yükselişi et fiyatlarına yansıyacaktır. Bunun anlamı kurbanlıkların pahalı olması, daha sonra da et fiyatlarının ciddi oranda yükselmesi demektir.

Sorun bununla da kalmıyor. Bu yıl saman balyası bulamayan veya fiyatları duyanlar hayvanlarını kesime vermeye başladılar. Yani denge yine bozulacak. Yetkililerin acil çözüm bulmaları gerekiyor. Isparta bölgesi saman balyası sorununu en fazla yaşayan iller arasında” şeklinde sıkıntılarını dile getirdiler.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.