İlim Şehri Sanatsız Olur Mu?

Isparta Göller Bölgesi Yazarlar Şairler Derneği 2000 yılında Isparta’da kuruluyor. O zamandan bu zamana sanata gönül vermiş insanlarla varlığını devam ettiren dernek maddi imkansızlıklardan dolayı mekan sıkıntısı yaşıyor. Ama yazarlarımız şairlerimiz yazm

Yayınlanma:
İlim Şehri Sanatsız Olur Mu?

Ajans32'nin Özel Haberi...

Ispartalı edebiyatçılarımızın, mutluluklarının yanında sitemleri de var. Zira kendilerine ait bir merkezleri olmadığı için evlerinde toplantılar yaparak faaliyetlerini sürdürüyorlar şuanda. Biz muhabirleri de Dernek Başkanı Melahat Ecevit evinde ağırlıyor. Kendi elleriyle yaptıkları o güzel yiyecekleri tadıp şiirlerini dinleyip çok huzurlu bir ev ortamında olmaktan biz oldukça memnunuz gerçi. Fakat onların sitemleri de tam burada başlıyor. Bestelenmiş, bir çok ödül almış eserlerin sahipleri olarak Yetkili kişilerden kendi etkinliklerini sanatlarını devam ettirebilecekleri bir mekan istiyorlar sadece.

ŞİİRLERİ GENÇ ŞAİRLERE EMANET ETMEK İSTİYORUZ
Bizi şiirlerle karşılayan Melahat Ecevit Isparta Göller Bölgesi Yazarlar Şairler Derneği ile ilgili şu açıklamaları yapıyor: “Derneğimizin yürümesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Şairlerimizin tanınması için çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Hatta yurt dışından getirdiğimiz sanatçılarımız ile yaptığımız etkinliklerimiz oldu. Yurt dışı, bütün yurt ve bölgesel etkinliklerimiz devam ediyor. Bizim tek amacımız genç yazar şairlerini belirlemek ve genç yazar şairlere sanatı şiiri emanet etmek istiyoruz. Çünkü edebiyatı olmayan toplumların hayat damarlarından biri kopmuş demektir. Biz edebiyatımızın devamlılığı için sadece uğraşıyoruz. Ayrıca Türkiye geneli yapılan yarışmalarımız oldu. Ödüler verildi, onlar Isparta’ya davet edildi hatta gül zamanında çağırıp Isparta’nın tanıtımını yaptık. Isparta tanıtımı için ön ayak olmuş olduk.

ŞİİR SEVGİ DEMEKTİR
Bizim derneğimiz ilk açıldığında derneğimizi aslında amaçsız gördüler. Dernek üyelerimizi elleri boş gönülleri hoş gördüler. Halbuki hepimiz bir işi var. Herkes çalışıyor. Ama bizim içimizde var olan bu yeteneği Yüce Mevla’m verdi. Bu içimizde bir volkan gibi patlıyor. Yazmaya zorluyor. Aslında bu kutsal görevimizi halkla insanlarla paylaşıyoruz. Şiir ve sanat evrenseldir bizde bunu bütün dünyayla paylaşıyoruz aslında. Şiir sevgi demektir, hayat ememk demektir. Şiir ve sevginin paylaşıldığı derneğimizde elimizden geleni yapıyoruz.

KADIN ŞAİRLERİMİZ ZORLUKLARLA MÜCADELE ETTİLER
Kadın şairlerin yaşadığı zorluklara da değiniyor Melahat Ecevit. Kadın Şair yüreğiyle anlatıyor: “Kadın şairlerimiz çok eziyet çektiler. Yazan kadınlarımız evlerinde çevrelerinde hor görülmüşler hatta işkenceye uğrayan kadın şairlerimiz bile olmuştur. 15. yy Zeynep Hatunun şiirlerinden sadece biri vardır. Kadın divan şairlerimizin zorlukları düşünürsek onları takdir etmemek mümkün değil. 1460 yılında doğan Mihri Hatun, korkusuzca kadın his ve duygularının dile getirmiştir. Kadını bir nesneden özne durumunu geçirmiştir. Feride hanım Atatürk’ün sevdiği kadın şairlerimizdendir. Yaşar Nezihe Bükülmez gene çok eziyetler çekmesine rağmen bütün zorluklara karşı gelip eserler vermiş hatta Siyasi yazdığı şiirlerinden dolayı çok tepkilerde almıştır. Kadın şairlerimiz bu kadar zor şartlarda sanatlarını büyük bir bağlılıkla geliştirmişlerdir.

Biz Isparta’da kurduğumuz bu derneğimizden sonra kadın şairlerimiz şiirlerini gazetelerde dergilerde yayınlamaya başladılar. Hatta ilk yayımlandıklarında çekinceleri oldu. Tepkiler gördüler de hatta. Ama bizi takdir edenlerde oldu.

İşte biz 14 yıldır biz büyük mücadeleler verdik. Bizim erkek şairlerimizde bizim etkinliklerimizde daha önce hiç okumadıkları şiirlerini ceplerinden çıkarıp okudular. Artık şair arkadaşlarımız, sanata gönül verenler şiirlerini istedikleri zaman kültür edebiyat dergilerinde yayınlayabiliyorlar. Biz Isparta’ya edebiyat açısından küçücük bir faydamız olduysa ne mutlu bize” Diyor

Duygu Seli isimli dergimiz vardı. Vardı diyorum çünkü maddi yetersizlikler yüzünden son zamanlarda çıkaramıyoruz. İnşallah bize destek verirler ve biz bu güzel dergimizi tekrar çıkarmaya başlarız.

İLİM ŞEHRİNİ ŞAİRLER YAZARLAR DUYURACAK
Vali Memduh Oğuz’un ilim şehri projesine destek verdiklerini söyleyip kendilerine destek isteyen Ecevit yetkililere sesleniyor.
Ecevit: “Sayın Valimiz Memduh Oğuz’un Isparta’mız için İlim Şehri Projesi var. Ve bu projeyi çok güzel yürütüyorlar. Isparta İlim Şehri olma yolunda sağlam adımlar atıyor. Bizde sayın Valimizden ilimin sanatkarları olarak İlim Şehrinin Sanatçıları olarak destek bekliyoruz. İlim Edebiyatsız olmaz edebiyat ilimsiz olmaz. İlim şehrinin yazarları şairleri olarak destek bekliyoruz. Derneğimizin önceden bir yeri vardı kendi çabalarımızla yürütmeye çalışıyorduk fakat bu yerimiz kapandı. Biz yeni bir yer arıyoruz. Yetkililerden bizim gibi şair ve yazarlarımızı dışarıda bırakmamalarını istiyoruz. faaliyetlerimizi daha geniş alanlara duyurmak için, İlim Şehrinin şair ve yazarları olarak destek bekliyoruz. İlim Şehrinin sesini duyuracak olan şair ve yazarların olması gerekiyor diye düşünüyorum. Bize de yardım ederlerse çok mutlu oluruz.”

Önümüzdeki günlerde yapılacak etkinliklerine tüm Ispartalıları davet eden Ecevit etkinliklerinin bilgilerini vererek sohbeti bitiriyor. Ecevit; “8 haziranda Antalya Tünektepe’ye bir gezi düzenliyoruz ayrıca Lozan Mübadiller Derneğinin, Perşembe günü 08.30’da kültür sinemasında düzenledikleri konserleri var bütün şiir ve sanat seven gönül dostlarımızı bekliyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum