İnönü'yü Unutmadılar

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 41'inci yıl dönümünde Isparta'da anıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2014 16:25
İnönü'yü Unutmadılar

Cumhuriyet Halk Partisi İl Yönetimi tarafından Hükümet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Burada konuşma yapan CHP İl Başkanı Metin Çelebi, "Kurtuluş savaşımızın büyük komutanlarından, Batı cephesi komutanı I. ve II. İnönü savaşları ile bu milletin makûs talihini değiştirmiş, Lozan Antlaşmasında bütün büyük devletlerle mücadele etmiş ve onlara Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını kabul ettirmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı, 2. Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Halk Partisi 2. Genel Başkanı, çok partili hayatın mimarı İsmet İnönü’yü şükran ve minnet ile anıyoruz." dedi.

Çelebi açıklamalarına şöyle devam etti; "Onun dürüstlüğü ve çalışkanlığı herkesin ilham alması gereken bir özelliktir. Bütün işlerinde vatanın çıkarlarını ve milli menfaatlerini öne planda tutmuştur. 1938 de başlayan 1945 yılında sona ererken 40 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan ve insanlık için tam bir yıkım olan 2.Dünya savaşından üstün diplomatik yetenekleri ve dehasıyla Türkiye’yi korumayı başarmış bir devlet adamı olarak tarihteki seçkin yerini almıştır. İkinci dünya savaşının dayattığı zorlu koşullar tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de birçok mamulün bulunmasını olanaksız hale getirmiştir. İnsanlar ekmek, çaya koyacak şeker dahi bulamıyordu. İsmet Paşa memleket bir seyahatine çıktığı da,bir çocuk kendisine "Bize şekersiz çay içirdin" diye ağlamış, İsmet İnönü’nün cevabı "Evet Ama Babasız Bırakmadım" olmuştur.

Kendi isteği ile Türkiye’yi çok partili hayata geçiren, demokratik yollarla iktidar el değiştirince "Şimdi kazandım" diyen İsmet İnönü, namusluların da namussuzlar kadar cesur olması gerektiğini gösteren canlı bir sembol olmuş, şahsiyeti ve yaşam biçimiyle de her zaman örnek bir kişi olarak Türk tarihindeki sarsılmaz yerini almıştır. Onun hatırasına güçlü bir şekilde sahip çıkarak namuslu ve cesur insanlar olarak ülkemizdeki çağdaş yaşamın, özgür ve tam bağımsız Türkiye hedefinin her zaman peşinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

Çelebi'nin konuşmasının ardından tören sona erdi. Bu açıklama CHP'nin çiçeği burnundaki İl Başkanı Metin Çelebi'nin ilk açıklaması oldu.

Bilindiği üzere CHP İl Başkanı Vedat Şenol, milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etmişti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.