Isparta Elmayı Masaya Yatırıyor

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1. Ulusal Elma Çalıştayı’nda ‘elma’ tüm yönleri ile ele alınacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Aralık 2012 11:08
Isparta Elmayı Masaya Yatırıyor

Özellikle Pazar konusunda sorunların yaşandığı sektör açısından kilit önem taşıyan çalıştay 18-19 Aralık tarihlerinde Barida Hotels’te yapılacak.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren, konu ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Dünya elma üretiminde 3. sırada yer alan ülkemiz, ürettiği elmanın yalnızca %1 – 3’ünü ihraç edebilirken, 33. sıradaki Yeni Zelanda, ürettiği elmanın %89’unu ihraç etmektedir. İhraç miktarının düşük olması, sektörün atılım yapmasının önündeki en büyük engel olarak görülmektedir.

Türkiye’de her yıl 2.500.000 tonun üzerinde elma üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu üretim gerçekleşirken, halkın beslenmesi dışında, canlı-cansız üretim metaryeli (fidan, ilaç, gübre vb.) üretim ve satışı, hasat, işleme, soğuk muhafaza, endüstriyel işleme, taşıma, dağıtım ve tüketici sofrasına gelinceye kadar daha pek çok aşamada sağladığı istihdam ve katma değer açısından, ülke ekonomisi için vazgeçilmez bir üretim dalıdır. Yani elma üretimi, üreticiden ziraî ilaç, sulama, paketleme materyali satıcısına, bebek maması ham madde tedarikçisinden, Ar-Ge kurumlarına kadar pek çok sektör için önemlidir. Bu nedenle sektörün mevcut durumunun ve geleceğinin, tüm bu paydaşlarla birlikte ele alınması gerekmektedir. 9 milyon tonluk dünya elma pazarını iştah açıcı büyük ir pastaya benzetirsek Türkiye’nin bu pastadan aldığı payı artırmak, hedef pazarlara yakınlığı hızla artan sektörel yatırımlar düşünüldüğünde mümkündür. Türkiye’nin Global Elma Endüstrisinde olması gereken yere taşınması adına kararlar almak, Türkiye elmasını, ‘Türk Kirazı’ gibi markalaştırmak amacı ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından, konusunda uzman sektör paydaşlarının katılımı ile elmacılığın kalbi Isparta’da, ‘1. Ulusal Elma Çalıştayı’ düzenlemeyi planladık” dedi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.