Isparta Hangi Havzada Yer Alıyor?

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Osman Şahlan, geçen hafta Antalya’da havza koruma eylem planı toplantısına Ispartalı STK’ların ve akademisyenlerin çağrılmamasına çok şaşırdıklarını belirterek Isparta Havzası hakkında aşağıdaki açıkla

Yayınlanma:
Isparta Hangi Havzada Yer Alıyor?

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Osman Şahlan, geçen hafta Antalya’da havza koruma eylem planı toplantısına Ispartalı STK’ların ve akademisyenlerin çağrılmamasına çok şaşırdıklarını belirterek Isparta Havzası hakkında aşağıdaki açıklamayı yaptı.

“Son yıllarda yaygın ve moda bir yaklaşım var, ve bu yaklaşımın uygulama görevini de devlet üstlenmiş durumda” Bütünleşik havza yönetimi” Entegre Havza Yönetimi olarak da bilinen bu kavramdan anladığımız/anlamamız istenilen şudur. “Su havzaları dediğimiz, su kaynakları tarafından sınırları çizilen ve içi su kaynakları ve her türden arazi ile doldurulan alanın, yani havzanın her bir bileşeniyle birlikte düşünülerek planlanması, yönetilmesi, korunması, sürdürülmesi amacı ve eylemi” . Buna göre hepimiz bir havza içinde yaşıyoruz ve bu havzanın birer parçasıyız. İskan eden, kullanan, kirleten, üreten, koruyan, bir parçası.

Türkiye bu teknik tanımlama çerçevesinde 25 su havzasına bölünmüş durumda. Böylece, her il idari olarak sahip olduğun sınırlar yanında bir de havza tanımlaması içinde değerlendirilmesi gerekli. İdari sınırları yönetimler çizer; ancak havza sınırlarının belirleyicisi sular, dağlar teperlerdir. Böyle olunca illerin idari sınırları bazen bir-kaç havzanın içine giriverir. Bir başka ifadeyle bir havza birden çok ili kısmen veya tamamen kapsayabilir.

Peki, Isparta hangi havzada yer alıyor? Isparta’nın suları toprakları arazisi hangi havzada? Isparta ilini tarımı, hayvancılığı, su ürünleri, madenciliği, kırsal ve kentsel yerleşimleri ile hangi havza içinde ele alacağız? Bu sorunun cevabı çok önemli, çünkü planlamaya ait uygulamaya ait ne olacaksa artık her şey havza kavramı içinde ele alınacak. Nitekim havza kavramı ile idari sınırları en yüksek düzeyde örtüştürmeye çalışan kalkınma ajansları da temelde havzayı esas alır. Bunun içinde Antalya Isparta ve Burdur illerimizin yerel planlamaları, proje uygulamaları “BAKA” Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı sorumluluğuna verilmiştir.

Havza bağlamında Isparta ili idari sınırları 3 havzanın da içinde girmektedir. Bunlar Orta Akdeniz veya Antalya havzası, Konya kapalı havzası ve Burdur havzalarıdır. İlin en önemli kritik öneme sahip toprakları ve su kaynakları “Antalya havzasında “ yer alır.

Halen Orman ve Su işleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü genelde Türkiye su havzalarında “ Havza koruma Eylem Planlarının Hazırlanması” ve özelde “ Su kaynaklarında Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme “ projeleri gerçekleştirmektedir.

Bu projelerin temel amacı su kaynaklarını koruyup geliştirerek sürdürülebilir kullanımını “koruma/kullanma” dengesi içinde sağlamaktır. Entegre havza yönetimi yaklaşımının da amacı budur. Yani her şeyi dikkate alarak, her şeye yer ve önem vererek, su kaynaklarının kullanan kişi ve kurumların paydaş katılımını sağlayarak şeffaf bir bilgi akışı içinde planlamak.

Temel teori ve yaklaşım bu iken Orta Akdeniz (Antalya) havzasının su kaynakları bakımından en önemli bileşeni ve kaynağı olan Isparta ili resmi kuruluşları, STK’ları, üniversitesi ile bu çalışmalardan uzak tutulmaya çalışılmaktadır. Daha önce sonuçlandırılan “Konya kapalı havzası” ile “Burdur Havzası” havza koruma eylem planları hazırlanırken bir kenara itilen Isparta ili, aynı senaryonun bir parçası olarak “Antalya havzası” çalışmalarından da habersiz ve dolayısıyla katılımsızdır.

Oysa Antalya havzasının en önemli gölleri Eğirdir, Kovada ve Gölcük gölleri ile Karacaören Baraj Gölü; Köprüçay ve Aksu nehirleri Isparta idari sınırları içinde bulunur, doğar, akar. Bu sulardan en fazla Isparta yararlanır.

İlgili Genel Müdürlük için TÜBİTAK -MAM tarafından yürütülen bu proje çalışmalarında , bu güne kadar paydaş toplantılarının hiç biri Isparta da düzenlenmemiştir. Konya Burdur ve Antalya illerinde, Ankara da düzenlenen toplantılara da Isparta da örgütlenmiş resmi kurumlar, STK’ları ve üniversitenin de ya davet edilmediği yada yeterli ön bilgi verilip konunun önemi vurgulanmadığı için yeterli bir katılım ve fikir görüş alışverişi gerçekleşmemiştir.

BU TOPLANTI ÖNEMLİ
Antalya havzası koruma eylem planı için yapılacak son paydaş toplantısı da yine Antalya da düzenlenmiştir. Toplantı 20 Haziran 2013 Perşembe günü saat 9.30 da DSİ Konferans salonunda yapılacaktır. Bu paydaş toplantısına Isparta STK’ları, üretici birlikleri, diğer su kullanıcıları, üniversitenin ilgili birimlerinin katılmaları son derece önemlidir.

Bu katılımla Aralık 2011 de başlatılmış olan ve Aralık 2013’te sonuçlandırılacak olan planda Isparta ili ve su kaynaklarına ait “nelerin öngörüldüğü” konusu tüm paydaşlarca görülmeli ve değerlendirilmelidir. Çalışmalarda eksik ve hatalı yönlerin ortaya konulması ve gerekli düzeltmelerin yapılması eylem planının tutarlı ve uygulanabilir olması için mutlak zorunluluktur. “

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum