Isparta’dan Dinar’a Uzanan Bale İlgi Odağı Oluyor

Isparta’dan Dinar’a Uzanan Bale İlgi Odağı Oluyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2017 10:20
Isparta’dan Dinar’a Uzanan Bale İlgi Odağı Oluyor

Bale sanatına ilgi gün geçtikçe yaygınlaşıyor çocuklar. Velililer ise en az çocukları kadar heyecanlı.

Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezin Kurucusu Koreograf Pedagog Nataliya Hoca baleye karşı önemli bir ilginin oluştuğunu kaydederek, “Dinar da klasik bale dersleri başladı. Çoğu yeni kurslar açılınca okul açıldığında Eylül’de Ekim’de faaliyete başlar. Fakat ben profesyonel iş yaptığım için öncelikle öğrencileri tanımalıyım ölçebilmeliyim ve sadece öğretim yılına doğru sağlıklı bir şekilde o çocuklarda grupları oluşturmalıyım. Aynı yaşta olup bütün çocuklar farklı algısı, anatomik yapısı, onları en güzel şekilde ayrılıp çalışmak gerekiyor o yüzden öğrencilerime iyi tanımam gerekiyor. Dinarda çalışmalar güzel başladı, bu yılın sonuna doğru çocuklar ilk performanslarını sahnede sergileyecekler. Yılbaşına resital planlıyorum. Çocuklar sahneye çıkınca tecrübe kazanıyorlar daha üst seviyelerde olan Isparta öğrencileri görmek Dinardaki minikleri çok mutlu ediyor o yüzden şuan 13 yaşında olan öğrencim Gülşen Konuru misafir olarak derslere aldım. Gülşen’in çocuklarla iletişim kurmasını, bale eğitim hakkında konuşması çok faydalı oluyor, bunu gözlemliyorum. Ve en büyük heyecan profesyonel bale ayakkabısı olan '' point '' ayaklarda görmesi, bu daha çok heves getirdi. Biz de büyünce, ayak bileğimiz güçlü olunca, bunları giyip dans edeceğiz diyorlar. Ben her şey çok güzel olacağını ve iyi çocukları çıkartacağıma inanıyorum. Isparta da ve Dinarda bütün bu sanat dalına gerçek anlamda gönül vermiş velilere ve öğrencilerime teşekkür ediyorum. Sonuçta Isparta da bir tarih yazdım ne olduğunu tanıttım alıştırdım, sıra Dinarda” dedi.

HERKES HER ALANDA KURS ALIP ANTRENÖR OLABİLİYOR
Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezin Kurucusu Koreograf Pedagog Nataliya hoca “Öncelikle sürekli açtığım bir konu tekrar dile döküyorum! Üzülerek diyorum ki Türkiye’de kolayca basit kurs alıp bir dalda eğitim veriliyor. Fakat müzik bölümü için ve bale için bu çok farklı öncelikle 9-10 yıl bu sanatı öğreniyorsun, sonra da bu sanatı nasıl aktarmak, öğretmeyi öğreniyorsun. Bilmek ayrı öğretmek ayrı o yüzden insanlar koreograf pedagog değince o sıfatın açılımını anlayamıyorlar. Türkiye’de o bölümleri yeni açılmış, fakat bizde uzun yıllarda beri bu eğitim veriliyor. Türkiye’de 9-10 yıllık bale eğitimin üzerinde onun kurslar yaygındır. Akademik şekilde bale bilen o kursa gider. Bale pedagojik formasyon bölümleri klasik baleye uygun olan, ruhsal ve fiziksel hazır olan, bale nasıl öğretebilmek, hangi sıralamada ilerlemek, hangi seviyede hangi program hangi hareket ne hangi hareketin temelinde olduğunu, kaç kere yapıldığını ( belli bir yaş grup için ) bale terminoloji hangi sıralamada öğrenebilmek, hangi temrin verildiği, ne için verildiği teknikler nasıl aktarılır vb. Yurt dışında sanat üniversitelerde olan 4 yıllık bir bölümdür. 9- 10 yıllık bale eğitimini bitirenler oraya zor şartlarla girebiliyorlar. Kesinlikle okullardaki pedagojik formasyonla karıştırmayın rica ediyorum.
Okullarda zihinsel sıkıntısı olmayan her çocuk, Türkçe, matematik, vb okumak zorundadır , sanat eğitimi herkes asla okuyamaz. Bir çocuk fiziksel bile uygun olup, çoğu kriterlere sahip olup ( ritim duygusu, bağ esnekliği anatomik yapısı ölçüler vs ) ruhsal ve kişilik olarak uygun olmuyorsa, eleştiriye gelemiyorsa, sanat eğitimi söz konusu olmaz. Burada iş velilere kalır. Bale sadece küçük yaşta başlar evet ama karakter oturması için 6-7 yaş bile geç o zaten oturmuş oluyor. Baleye gitmek ''istemek '' ve gerçek anlamda öğrenmek istemek farklı.” Şeklinde ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.