Isparta’nın Önü Açılacak

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve Meclis Başkanı Bedri Ayhan imzasıyla gönderilen talep yazısına Bakan Yazıcı’dan olumlu cevap geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2013 12:13
Isparta’nın Önü Açılacak

Isparta’nın ekonomisinin güçlenmesi, gül ve elma başta olmak üzere tarımsal desteklerin artırılması, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, halı ihtisas gümrüğü ve daha birçok konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na talepte bulunan ITSO’ya ilgili bakanlıktan olumlu yazı geldi.

Konu ile alakalı olarak cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, konu ile ilgilenildiğini ve en kısa zamanda gerekenin yapılacağını belirtti. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri ilin ekonomisinin güçlenmesi, yatırımların artırılması ve yatırımcıların desteklenmesi konularda çalışmalarına devam ediyor.

Isparta’nın en iyi gazetesi Haber’in özel haberidir. Teşvikler, Dereboğazı Yolu, ve daha birçok konuda raporlar hazırlatarak Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunan ITSO Yöneticileri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın Isparta ziyaretindeki yapılan görüşmelerin ardından bakanın isteği üzerine yazılı olarak bazı isteklerde bulundular.

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve Meclis Başkanı Bedri Ayhan imzasıyla gönderilen talep yazısında Bakan Yazıcı’dan, gül ve elma başta olmak üzere tarımsal desteklerin artırılması, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, halı ihtisas gümrüğü ve daha birçok konularda destek istendi.

ELMA DESTEKLERİ ARTIRILMALI
Öncelikle ilimiz Türkiye genelinde yaş meyve ve sebze üretiminde önemli bir yerde bulunmaktadır. Özellikle elma üretimi ve bu ürünlerin pazarlanması ilimiz ekonomisine önemli katma değer sağlamaktadır. Bu bağlamda ilimiz işletmelerinin Bakanlığınızdan teşvik odaklı talepleri bulunmaktadır.

İlk olarak; geçmiş dönemlerde elma ihracatına uygulanan 50 Dolar/Ton teşvik miktarının 100 Dolar/Ton olarak yükseltilmesini, özellikle ihracatçı işletmelerin dış pazar rekabet gücünün artırılabilmesi için bu rakamın daha üst seviyelere çekilmesi de oldukça önem arz etmektedir. (Bölgemizde narenciyeye 200 TL/Ton teşvik uygulanmaktadır) Bunun yanında Bakanlığınızca açıklanan elma ihracatına yönelik teşvik miktarı, ihracatçı işletmelerin üreticiden elmayı satın almadan önce açıklanması gerekmektedir.

Ayrıca ilimizde atmosfer kontrollü depolama sistemleri bulunmakta ve elma 12 ay boyunca saklanabilmekte ve ihracatı gerçekleştirilebilmektedir. Bu kapsamda elma ihracat teşvikinin dönemsel değil 12 ay boyunca sürecek şekilde olması gerekmektedir. Eğer verilecek destek 12 ay verilmese dahi en geç 7. Ayda verilmeye başlanmalıdır. Çünkü elma 7. Ayda dalında olmaya başlar, diğer yandan 7. Aydan itibaren Pazar arayışları başlamakla birlikte bunun yanında paketleme ve ambalajlama çalışmaları da başlamaktadır. Elmaya destek isteme sebeplerimizi sıralayacak olursak; Isparta elması coğrafi şartlar gereği tadı, rengi ve kalibresi bakımından Türkiye’de üretilen elmalar arasında en iyilerindendir.

ISPARTA’DA 25-30 BİN KAYISI VAR
İlimizde elmanın yanında katma değeri olan farklı meyvelerde üretilmektedir. Mesela hiçbir ürün yoktur ki dalından koptuğu an ihraç edilen, Isparta kirazımız takribi 25-30 bin ton yıllık üretim miktarı ile hiçbir ihracat desteği almadan ihraç edilmekte ve ülkeye katma değer sağlamaktadır. Böyle bir meyvenin de ihracat desteği istemesi de takdirlerinize şayandır. Yine bir meyvemiz var ki, adı her ne kadar Malatya ile özdeşleşmiş olsa da kayısı çoğu kişinin bilmediği yıllık yaklaşık 25-30 bin ton üretim miktarı ile Isparta kayısısıdır.

GÜL SEKTÖRÜ İÇİN ÖZEL DESTEKLER OLMALI
İlimiz için öncelikli diğer bir konu ise dünyada Isparta olarak söz sahibi olduğumuz gül sektörüdür. Dünyada gül yağının %61 ini üreten bir il olarak, dünya markalarının ilimizde yatırım yapmalarını sağlamak ve bu sektörde yerli bir dünya markası çıkarabilmek için ilimize özel bir destek yapısının geliştirilmesi oldukça önem arz etmektedir.

(Bölgesel Teşvik kapsamında Gül ve Kozmetik sektörü bazı illerde de desteklenmektedir) Bu kapsamda gül ve kozmetik sektöründeki ihracat yapan firmalara bürokratik kolaylıkların sağlanması, gül ve gül ürünleri üreticilerinin rekabet gücünün artırılması için yukarıda da bahsettiğimiz gibi elma desteğine benzer şekilde sektörel desteğin sağlanması gerekmektedir.

Ayrıca dünya ticaretinde büyük bir paya sahip olan kozmetik sektöründen ülke olarak daha büyük bir gelir elde edebilmemiz için yerli bir markanın çıkarılabilmesi oldukça önemlidir; bu bahisle devletimizin gerek ihracat gerekse yatırım amaçlı ilimize özel ve sürekliliği olan destek sağlaması gerekmektedir. Çünkü gül yağı mamulü dünyadaki parfüm sanayisinin tabiri caizse dolgu maddesi, olmazsa olmazıdır. Takribi dünya gül yağı üretiminin 3 bin kg olduğu söylenmektedir.

Bilindiği üzere bu miktarın % 60’ı sadece Isparta’da üretilmektedir. Yine araştırmalarımız sonucu öğrendiğimize göre bu mamulün dünya ekonomisine katma değeri 250 milyar Dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Biz bu paydan neden 1 kaç milyar Dolar daha fazla elde etmeyelim.

TÜM HALILAR ISPARTA’DAN GÜMRÜKLENSİN
Isparta Halı İhtisas Gümrüğü konusuna da değinecek olursak, Türkiye’ye ithal edilen halıların, kilimlerin (makine ve el halısı) gümrükleme işlemlerinin Isparta Gümrüğü’nde yapılmasını talep etmekteyiz. Bu isteğimizin başında gelen sebep ise, Isparta İlinin halısı ile markalaşmasıdır. Bu bağlamda, ilimiz halı ustalarının halı dokumalarının yıllar önce nasıl geliştiği açıkça bilinmektedir.

Bu sebeplerden dolayı biz Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak neredeyse kapanacak durumda olan Isparta Gümrük Müdürlüğü’ne 400 bin TL harcama yaparak, yeni bir bina kazandırdık ve otomasyon sistemine geçmesini sağladık. Bunun başlıca sebebi, Öğrendiğimize göre, ithal edilen halı ve kilimlerin Isparta Gümrüğü’nde işlem görmesi halinde yaklaşık 200-250 kişilik istihdam sağlanacağıdır. (Antrepo, yükleme işlemleri vs) Biz fabrika kurmaya teşvik istemiyoruz, 200-250 kişilik istihdam orta büyüklükte yaklaşık 4-5 fabrikanın sağlayacağı istihdama eşdeğerdir.

Bu isteğimizin diğer bir sebebi de İhtisas gümrüğü işlemlerinin bizim gibi küçük şehirlerde olması, kıymetli halıların diğer halılarla eş değer tutularak işlem görmesinin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Sizin de bildiğiniz üzere Bakanlığınız nezdinde halı ithalatı ile alakalı birçok rakam bulunmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.