Isparta’nın Yolu Uzun…

Isparta’nın Yolu Uzun…

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ağustos 2018 23:34
Isparta’nın Yolu Uzun…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hayata geçip yeni kabinenin oluşmasıyla bakanlıklar önümüzdeki 4 yıl için çalışmalarına başladı. Bu süreçte Isparta’yı eğitimden turizme, ulaşımdan sanayiye kadar devlet eliyle yapılması gereken yatırımlar bekliyor. 

SEÇİMLER BİTTİ, HÜKÜMET KURULDU 

GÖZLER YATIRIMLARA ÇEVRİLDİ 

24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerini müteakip 7 Temmuz’da gerçekleştirilen yemin töreninin ardından 9 Temmuz’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni kabine kamuoyuna açıklandı. 

UMUTLAR YENİ HÜKÜMETTE…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede; Cumhurbaşkanı Yardımcılığı'na eski Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay getirildi. Kabinede; Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum, Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak, İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar, Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Mehmet Cahit Turhan oldu. 

Yeni hükümetin oluşturularak göreve başlamasıyla birlikte tüm ülke genelinde olduğu gibi Isparta’da da gözler yeni kabineye ve bakanlara çevrildi. Zira, Isparta’nın eğitimden turizme, ulaşımdan sanayiye kadar çok sayıda yatırım yeni dönemi bekliyor. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları gerekse kabineyi oluşturan bakanların etkin kişilerden oluşması Isparta’da yeni dönem için yatırımların bitirilmesi noktasında halkı umutlandırdı. 

İŞTE ISPARTA’NIN BİTİRİLMESİNİ 

BEKLEDİĞİ YATIRIMLAR 

Bu doğrultuda; başta yapımı yıllardır devam eden Isparta – Antalya Dereboğazı Yolu olmak üzere Isparta’nın beklediği ve yeni dönemde bitirilmesini umut ettiği yatırımlar şöyle; 

ISPARTA – ANTALYA DEREBOĞAZI YOLU 

Yapımına 1976 yılında başlanan Isparta – Antalya Dereboğazı Yolu henüz bitirilmiş değil. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla hali hazırda 10 km. Antalya tarafından 10 km. Isparta tarafından olmak üzere peyderpey yapılarak yol bitirilmeye çalışılıyor. Bunun dışında, Dereboğazı için yeni bir proje daha hazırlandı. Bu proje de 2023 yılına bitirilmesi planlanıyor. Bu plana göre; Ağlasun Kavşağından yaklaşık 5 Kilometre sonra bölgede bulunan Gökbel Mezrasındaki Dağlara tam 4 kilometre uzunluğunda gidiş ve dönüş için yeni tüneller açılacak. Açılan bu tüneler ile kazak1 ve kazak2 tünelleri devre dışı kalacak, yolun sorunlu olan ve zaman zaman çökmelerin yaşandığı bölümleri de böylelikle artık kullanılmayacak. Yolun bu şekilde revize edilmesiyle bugün 120 Km, tek şerit ve çok kıvrımlı olan Isparta – Antalya arası yol 101 Km, Duble ve Olabildiğine düz bir yol olacak. Böylelikle hem zamandan hem yakıttan kazanılacak en önemlisi de insan hayatı tehlikeye düşmeyecek.  

ISPARTA – BURDUR DOSTLUK YOLU

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında programa alınan  Isparta – Burdur Dostluk Yolu da yapılmaya devam ediyor. Bu konuda geçtiğimiz ay ihale yapıldı ve çalışmalara başlandı. Isparta – Burdur Kardeşlik yolunun 2018 yılında yani bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Söz konusu yol, 21 kilometre uzunlukta bölünmüş yol olacak.

ISPARTA – KONYA DUBLE YOLU 

Isparta - Konya arasında duble yol çalışmaları 2015 yılında başladı. Maliyeti 24 milyon TL’yi bulabileceği ifade edilen duble yolun bu yıl 12 kilometresi bitirilmesinin amaçlandığı, çalışmaların Şarkikaraağaç ilçesinden başlayarak devam ederek 2020 yılında tamamlanması planlanıyor. İki gidiş ve iki geliş olmak üzere toplam 4 şeritli olacak duble yolun Konya’ya ulaşımda büyük kolaylık sağlaması bekleniyor. 

ISPARTA - EĞİRDİR YOLU 

Isparta’da yıllardır bir türlü bitirilemeyen bir diğer ulaşım projesi de 35 km. uzunluğundaki Isparta – Eğirdir yolu. Gelişli – Gidişli olarak yapımına 1994 yılında başlanan yol halâ bitirilebilmiş değil. Her yıl çok sayıda kazanın yaşandığı yolun bu yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Vali Şehmus Günaydın, geçtiğimiz gün gazetecilerle yaptığı toplantıda Eğirdir yoluna hassasiyet gösterdiklerini ifade ederek; “Eğirdir yolu bu yıl içinde Isparta’nın gündeminden çıkacaktır” açıklamasında bulunmuştu. 

HIZLI TREN PROJESİ 

Isparta’yı yakından ilgilendiren bir diğer ulaşım projesi de Hızlı Tren. Yaklaşık 5 yıl önce Isparta gündemine gelen Eskişehir – Kütahya - Afyonkarahisar- Burdur- Isparta – Antalya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi için çalışmalar sürüyor. Bu konuda 2018 Yılı Yatırım Programı'na 26 milyon 532 bin TL ödenek ayrıldı. Ancak, projenin tamamlanmasının 2023 yılına kadar süreceği belirtiliyor. 

KÜLTÜR MERKEZİ 

Isparta’nın önündeki bir diğer olumsuzluk ise 23 yıldır bitirilemeyen ve son olarak yıkılmasına karar verilen Çevre Yolu üzerindeki Kültür Merkezi. Bilindiği gibi, Bu merkezin akibeti konusu geçtiğimiz Mart ayında tekrar gündeme gelmiş ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, binanın yıkılarak yerine 250 öğrenci kapasiteli anaokulu yapılacağını açıklamıştı. 

ESKİ DEVLET HASTANELERİ

Türkiye’de üçüncü sırada bulunan Isparta Şehir Hastanesinin hizmete girmesiyle boşaltılıp atıl duruma düşen eski Devlet Hastanelerinin durumu henüz belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz aylarda bu hastanenin yıkılarak yerine Anaokulu yapılması söylenmişti. Bu durum daha sonra değişti ve yine Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada eski Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin bazı bölümlerinden oluşan kampüs oluşturulacağını açıklandı.

ISPARTA KARA HAVACILIK OKULU 

Yapımına yaklaşık 8 yıl önce başlanan ve Isparta’nın bitirilmesini beklediği bir diğer yatırım da Kara Havacılık Okulu. Bilindiği gibi bu projeyi yapan müteahhitler konusunda çeşitli sıkıntılar nedeniyle bu yatırım bir türlü tamamlanamadı. Bu okul konusunda geçtiğimiz yıl Eylül ayında tekrar ihaleye çıkılmış, böylece okul inşaatının 2018 yılı sonuna kadar hedeflendiğini belirtilmişti. 

GÜL, LAVANTA, DAVRAZ…

Isparta’nın en büyük sorunlarından birisi olan tanıtım konusunda da çalışma ve yatırımlar bekleniyor. Zira, bunların en başında Gül, Lavanta ve inanç turizmi geliyor. Barla’ya bu konuda geçtiğimiz yıl ciddi yatırımlar yapıldı. Bunun yanı sıra Gül ve özellikle son yıllarda atağa geçen lavanta konusunda da tanıtım noktasında yeni çalışma ve yatırımlar bekleniyor. Davraz Kayak Merkezi’nin tanıtımı ve yeni yatırımların yapılması da beklentilerin içerisinde yer alıyor. 

SANAYİ 

Isparta’da hizmet veren Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi, Karma OSB ve Yalvaç OSB’nin yanı sıra Keçiborlu ile Uluborlu arasındaki alana yeni bir organize sanayi bölgesi kurulacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in gündeme getirdiği yeni OSB kapsamında bakanlık nezdinde girişimlere başlandığı öğrenildi. Bilindiği gibi, Milletvekili Bilgiç, geçtiğimiz ay bu konuda yaptığı açıklamada, söz konusu OSB için lokasyonun oldukça uygun olduğunu ifade ederek, “Bu proje Isparta'yı şaha kaldıracaktır. Hızlı tren geçiş hattında, otobanın, bölünmüş yolun ağzında. Limanlara kısa yoldan ulaşma imkanımız var. Böyle bir noktada inşallah yeni Organize Sanayi Bölgesi'ni kazandıracağız” açıklamasında bulunmuştu. Milletvekili Bilgiç, ayrıca Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'nde de genişleme çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, mevcuttaki 280 hektara ilave olarak 170 hektarlık daha genişleme sağlanacağını belirtmiş ve “Burada bir genişleme yapıyoruz. Tüzel kişiliği aynı kalarak Süleyman Demirel OSB'nin kapasitesini genişletiyoruz. Bu genişleme de çok önemli. Ama bizim Keçiborlu ilçe sınırları içerisinde yapmak istediğimiz ayrı bir OSB. Tüzel kişiliği farklı olacak bir sanayi bölgesi. Diğer taraftan Deri OSB'yi Karma OSB'ye dönüştürdük. Artık orada da başka sektörlerde yatırımlar yapılabilecek" demişti. 

ISPARTA, YATIRIMLARI BEKLEYİP GÖRECEK 

İşte Isparta’nın önünde yapılmasını beklediği tüm bu yatırımların önümüzdeki 4 yıllık süreçte geçtiğimiz günlerde görevine başlayan yeni hükümet döneminde yapılıp yapılmayacağı, ne kadarının yapılacağını zaman gösterecek. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum