Isparta’yı Uçuracak 3T 1S Modeli

Kentin ekonomik ve sosyal yaşamını canlandıracak modeller tartışılırken, Isparta’nın Tarım, Turizm, Ticaret ve Spor alanında son yıllarda yaptığı atılımlar adeta bir kalkınma modelini işaret ediyor.

Yayınlanma:
Isparta’yı Uçuracak 3T 1S Modeli

DEMOKRAT GAZETESİ'NİN ÖZEL HABERİ

Her geçen gün kabuğunu kıran Isparta bir çok kente de ekonomik ve sosyal kalkınma modeli oluşturuyor. Son yıllarda tarım, turizm, ticaret ve spor alanındaki hamlelerle Isparta hem bölgenin hem de Türkiye’nin parlayan yıldızı oluyor.

TÜRKİYE’NİN GÜL BAHEÇESİ
Isparta dünya gül üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor. Yaklaşık 25 bin dekar alanda 10 bin tonun üzerinde gül çiçeği yetiştiren Isparta, gülü hem tarımsal hem de turizm argümanı olarak kullanıyor. Sadece Güneykent’e gül sezonunda binlerce turist akın ediyor. Sabahın seherinde gül bahçesinde gül toplayan ve köy kahvaltısının ardından gül yağı, gül suyu çıkaran turistler kent ekonomisine ve kentin tanıtımına ciddi katkı sağlıyor.



DÜNYANIN LİDERİ ISPARTA VE GÜLBİRLİK
Bu bölgede üreticilerin sadece gül ile iştigal etmediğini belirten Çelik, “Burada gülün özelliği kış mevsiminden çıktıktan sonra ilk defa toplanan ve ilk para kazandıran ürün olması. Arkasından kiraz sebze meyve ve elma geliyor. Bölgede tarıma dayalı istihdam söz konusu ve Isparta bu konuda başarılı illerden birisi. Bölgemize 30 milyon avro civarında gelir elde edeceğimizi düşünüyoruz. Bahçelerde binlerce işçi çalışıyor. Nakliyeciler bundan istifade ediyor. Gülün gülistan olduğu dönemde büyük hareketlilik başlıyor. Herkes bir şeklide istihdamdan yararlanıyor. Bereket geliyor. Herkes çalışma fırsatı buluyor. Gül bu topraklar için büyük nimet. Rakım olarak toprak yapısı ve iklim şartları olarak gül çiçeği yetiştirilmesine en uygun koşullar bu bölgede mevcut. Bu Allah’ın bu bölgeye verdiği büyük bir nimet. Bunu değerlendirmek gerekiyor. Bizim için büyük şans. Üreticilerimiz bunun farkındadır. Dünyanın ihtiyacı olan yüzde 60 civarında üretimimiz söz konusu. Bu Isparta’yı ve Gübirlik’i sektör’de öne çıkarıyor. Bölgemiz, Isparta’da Gülbirlik gibi bir kooperatif birliği öncülüğünde dünyada birinci sırada. Biz liderlik koltuğunu bırakmayı düşünmüyoruz. Bu işbirliğiyle ve koordinasyonla bugünlere geldik. Gelecek nesillere devretmenin mutluluğun yaşıyoruz” dedi.



TÜRKİYE’NİN LAVANTA BAHÇESİ
Isparta son birkaç yıldır Türkiye’nin Lavanta Bahçesi olarak da anılıyor. Keçiborlu’nun Kuyucak köyünde 200’ü aşkın üreticinin 500 dekar alanda yetiştirdiği lavanta Isparta’nın yeni bir değeri olmayı başardı. Sadece Kuyucak’ta yetişen lavanta Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80’ini karşılıyor. Lavanta’da tıpkı gül gibi turizmin göz bebeği durumunda lavanta hasat döneminde Keçiborlu Kuyucak’a akın eden yerli ve yabancı turistler kent ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın başarılı çalışmaları da önümüzdeki yıllarda bu değerin daha da yükseleceğine işaret ediyor.

TÜRKİYE’NİN MEYVE BAHÇESİ
Isparta’nın tarımsal anlamda en önemli değerleirnden birisi de meyvecilik. Özellikle Eğirdir ve Gelendost’ta elma, Uluborlu’da kiraz, Senirkent’te üzüm, kayısı gibi yaş meyve üretiminin merkezi halindeki Isparta ihracatta da büyük atılımlar yapıyor. Meyveciliğin yanı sıra Deregümü’de yıldızı parlayan seracılık da giderek yayılıyor. Deregümü’nün domates ihracatında adından söz ettirmesi kent ekonomisinin lokomotifleri arasındaki tarımı daha da önemli kılıyor.
 

TURİZMİN PARLAYAN YILDIZI
Isparta özellikle gül ve lavanta turizm kapılarını araladı. Isparta tarım ve turizmi bir kapta yoğuran nadide illerden birisi. Gül, lavanta, kiraz gibi üretim argümanları turizmle bütünleşince Isparta’nın değeri de artıyor. Uluborlu’da kiraz çiçeği fotoğraf yarışmaları düzenlenmesi yeni bir kapıyı da araladı.



Davraz Kayak Merkezi, Eğirdir, Yalvaç Pisidia gibi turizm merkezleri de Isparta’nın değerine değer katıyor. Isparta’nın turizm geliri her geçen gün artsa da hak ettiği noktada değil. Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ın TÜRSAB’la yaptığı değerlendirmeler Isparta’nın turizm payını artırmaya ne denli müsait olduğunu gözler önüne seriyor.

ÖĞRENCİ – ŞEHİR BÜTÜNLEŞMESİ
Türkiye’nin hızla büyüyen öğrenci odaklı üniversitesi SDÜ’de kentin ticaret hayatına büyük bir katkı sağlıyor. SDÜ neredeyse 100 bine yakın öğrencisiyle hem Isparta merkezin hem de ilçelerin sosyal ve ekonomik hayatına önemli katkı sunuyor. Hizmet sektörünün lokomotifi olan üniversite öğrencileri Isparta’nın cazibesini de artırıyor. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın başarılı çalışmaları da kentin yaşam standartlarını artırarak öğrenciler açısından kenti cazip hale getiriyor.



ISPARTA SPORA EVSAHİPLİĞİ YAPIYOR
Isparta sadece tarım, turizm ve ticarette değil; sporda da iddiasını her geçen gün artıran bir şehir. Isparta sadece bu yıl içerisinde onlarca ciddi spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Basketbol turnuvaları, U14 kızlar Türkiye Şampiyonası, U16 Türkiye futbol şampiyonası, Atletizm şampiyonaları gibi bir çok başarılı etkinlik Türkiye’nin dört bir yanından sporcuyu Isparta’ya çekti.

Son olarak Isparta Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri de 5 Ağustos tarihinde gerçekleşecek.




Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.