İşte BAKA’nın Isparta’ya 5 Yıllık Katkısı

İşte BAKA’nın Isparta’ya 5 Yıllık Katkısı

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Şubat 2015 11:57
İşte BAKA’nın Isparta’ya 5 Yıllık Katkısı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2009 yılından buyana Isparta’ya sağladığı faydalar, Isparta Valisi Vahdettin Özkan tarafından açıklandı.

BAKA’nın Isparta faaliyetleri hakkında bilgiler veren Vali Özkan “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş ve 2010 yılı itibari ile kurumsallaşma sürecini tamamlayıp faaliyetlerine başlamıştır. BAKA’nın Isparta’ya en önemli faydası Antalya ve Burdur ile birlikte Bölgesel bütünleşmeyi sağlayarak üç ilin sinerjisi ile Bölgesel kalkınma hamlesine Isparta’nın dâhil edilmesidir.

Ajansın karar organı olan Yönetim Kurulunda üç ilin Valileri, Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve İl Genel Meclisi Başkanlarının bulunması; Ajansın danışman organı olan Kalkınma Kurulunda Üniversite, Kamu Kesimi, Özel Sektör ve STK temsilcilerinin bulunması; Ajansın icra organı olan Genel Sekreterlik bünyesinde nitelikli uzmanların çalışıyor olması BAKA’yı her üç il içinde önem arz eden bir kuruma dönüştürmüştür.

Ajans bir yandan Mali Destek programları ile özel sektörün rekabet gücünü arttıracak projelere destek verirken, Doğrudan Faaliyet Destekleri ile iller için önem arz eden stratejik konularda yapılan araştırma ve analiz çalışmalarını desteklemektedir. Teknik Destek programları ile Kamu Kurumlarının ve STK’ların insan kaynaklarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

2010-2014 döneminde Mali Destek Programları (MDP) kapsamında toplam 221 projeye 53.253.908 TL hibe desteği sağlanarak proje yürütücülerinin eş finansmanı ile 105.367.092 TL kaynak Bölgeye aktarılmış ve neticede 1.451 kişilik istihdam artışı sağlanmıştır. Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında (DFD) toplam 75 faaliyet ile 3.339.227 TL hibe desteği sağlanmıştır.

2010-2014 yılları itibari ile Isparta ölçeğinde ise Mali Destek Programı (MDP) kapsamında Kamu Kurumları, STK ve özel Sektöre ait toplam 64 projeye destek sağlanmıştır.Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) kapsamında Sivil Toplum Örgütleri, Üniversite ve Kamu Kurumlarına ait 30 projeye destek verilmiştir.Teknik Destek (TD) kapsamında STK ve Kamu Kurumlarının insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik 9 projeye destek verilmiştir. Güdümlü Proje (GP) kapsamında Gül Vadisi Projesi Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmiş 8 Milyon TL bütçesi BAKA tarafından ayrılmış olup süreç devam etmektedir. Projenin iki yıl içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir. MDP, DFD, TD ve GP kapsamında Isparta’da son beş yılda toplam 104 projeye 26.496.858 TL hibe desteği sağlanarak Proje yürütücülerinin eş finansmanı ile 41.162.698 TL harekete geçirilerek 330 kişilik istihdam artışı sağlanmıştır.

Ajans hibe destek programlarının yanı sıra Yatırım Destek Ofisinde yatırımcılara sunduğu ücretsiz danışmanlık hizmetleri ile bir yandan yatırımcıları Devlet Destekleri, Teşvik Sistemi, yatırım alanları, izin ruhsat işlemleri gibi konular başta olmak üzere yatırımcıları bilgilendirmekte. Mevcut yatırımcıların veya yeni yatırım yapacakların kamu kurumları nezdindeki işlemlerini takip edip yatırım sürecini hızlandırmaya katkı sağlamaktadır.

BAKA tarafından yapılan uluslararası tanıtım faaliyetleri sayesinde son beş yılda Japonya’dan Çin’e, Amerika’dan Avrupa ülkelerine, Hindistan’dan Körfez ülkelerine onlarca yabancı heyet Isparta’da misafir edilmiştir. BAKA tarafından tarımdan, turizme, enerjiden sanayiye Isparta’da yatırım potansiyeli olan her alan alanda tanıtım faaliyetlerine devam edilmektedir. 2.Uzun Vadede yapılacak yatırımlar nelerdir?
Kalkınma Ajansı bir fiil yatırım yapan bir kurum değil, özel sektör ve kamu yatırımlarına yön veren bir kurumdur. BAKA tarafından binlerce paydaşın görüşü alınarak hazırlanan 2014-2023 Bölge Planında Isparta’nın da dâhil olduğu Batı Akdeniz Bölgesinin gelişme eksenleri, hedefleri ve stratejileri belirlenmiştir. Gelişme eksenleri kapsamında belirlenen öncelikler doğrultusunda özel sektör yatırımları teşvik edilecek, kamu yatırımları yönlendirilecektir.

Isparta’nın Gelişme Eksenleri:
Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması
Turizmin Çeşitlendirilmesi ve Yaygınlaştırılması
Sanayide Rekabetçiliğin Artırılması
Ulaşım ve Lojistik Altyapısının İyileştirilmesi
Yaşam Kalitesinin Yükseltilmesi ve Sürdürülebilir Çevredir.

Bu eksenler kapsamında ulaşım, havacılık, kozmetik, orman ürünleri sektörleri ile tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, alt yapı yatırımları ve tanıtım faaliyetleri ile inanç ve eko turizmde Isparta’nın cazibe merkezi haline gelmesi, Isparta’nın gül ile markalaşması, aynı zamanda yaklaşık 70 bin üniversite öğrencisi ile eğitim şehri olan Isparta’nın çevreye duyarlı alt ve üst yapı yatırımları ile yaşam kalitesi yüksek bir ile dönüşmesi stratejik hedeflerimiz arasında yer almaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum