İşte Isparta’nın Konut Haritası

Isparta’da hane halkının büyük bölümü kendi konutunda oturuyor. Her hanede ortalama 3.3 kişi barınıyor. Nüfusun büyük bölümü kendine ait evlerde ve depreme dayanıklı binalarda yaşıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Şubat 2013 09:50
İşte Isparta’nın Konut Haritası

Isparta’da hane halkının büyük bölümü kendi konutunda oturuyor. Her hanede ortalama 3.3 kişi barınıyor. Nüfusun büyük bölümü kendine ait evlerde ve depreme dayanıklı binalarda yaşıyor. Çoğunluk doğalgaz ve sobayla ısınma ihtiyacını gideriyor. İlde soğukta kalan yok.

GAYRİMENKUL ZENGİNİ TEZİ DOĞRULANDI
Isparta’nın konut araştırması gayrimenkul zengini tezini doğruladı. Araştırma, ilde vatandaşların büyük bölümünün kendine ait konutlarda yaşadığı gerçeğini ortaya çıkardı. Hane halkının yüzde 21’i kiracı konumunda. Araştırma Ispartalıların konutta sağlamlığa ve binanın yeni olmasına özen gösterdiğini de ortaya çıkardı. Isınmada soba ve doğalgaz en çok tercih edilen ısınma aracı olarak dikkat çekti.

Soba ve doğalgazdan sonra merkezi kalorifer sistemi ile ısınma tercih edilirken, ilde ısınma ihtiyacını gideremeyen kimse yok. Isparta’nın konut ve hane halkı araştırmasından ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 2011 nüfusu dikkate alınarak yapılan araştırmaya göre il genelinde hane sayısı 123 bin 711 olarak açıklandı. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre ilde hane başına ortalama 3.3 kişi yaşam sürüyor.

Nüfusun hane sayısına dağılımına göre 18 bin 312 hanede tek kişi, 29 bin 932 hanede iki kişi 23 bin 291 hanede ise beş ve üzerinde kişi barınıyor.Hanelerde daha çok iki kişi barınıyor. Tek kişinin kaldığı hane oranı yüzde 14.8, iki kişinin kaldığı hane oranı yüzde 18.8, beş ve üzerinde kişinin yaşadığı hane oranı ise yüzde 18.8

BÜYÜK KESİM KENDİ EVİNDE OTURUYOR
Araştırmadan çıkan bir başka ilginç sonuç ilde çoğunluğun kendine ait mülkiyetinde oturması. Isparta’da hane halkının yüzde 68’i kendi mülkiyetinde oturmayı tercih ederken; Nüfusun yüzde 21.4’ü kiracı konumunda. İlde lojmanlarda oturan nüfus oranı yüzde 2.9. Vatandaşların yüzde 7.9’u ev sahibi olmamasına rağmen oturduğu evin kirasını ödemiyor

ÇOĞUNLUK SAĞLAM BİNADA OTURUYOR
Isparta depreme dayanıklı sağlam binalarda oturmayı daha çok tercih ediyor. Buna göre 2001 ve sonrası inşa edilen evlerde oturanların oranı yüzde 18.7. İlde yüzde 1.8’lik nüfus 1945 ve öncesinde inşa edilen binalarda oturuyor. 1971-80 yıllar arasında yapılmış evlerde oturanların oranı yüzde 15.

TUVALETİ OLMAYAN HANELER VAR
Hane halkının konutlarda kullanım kolaylıkları araştırmasına göre de vatandaşların yüzde 98,6’sının oturduğu evde borulu su sistemi mevcut. Yüzde 0.5’lik kesim borulu su sisteminden faydalanamıyor. Isparta’da nüfusun yüzde 93’ünde tuvalet konutun içinde yer alırken, yüzde 0,1’lik nüfusun yaşadığı hanede tuvalet yok. İlde hane halkının yüzde 96.8’i banyo ihtiyacını konutun içinde karşılarken, 1,9’luk kesimin banyosu konutunun dışında. Yüzde 1.2’lik kesimin ayrı banyosu yok .

ISPARTA’DA ISINAMAYAN YOK
Araştırma Ispartalıların çoğunlukla soba ve doğalgazla ısındığı gerçeğini de ortaya koydu. Buna göre Isparta’da nüfusun yüzde 66.7’si doğalgaz sobası da dahil sobayla ısınma ihtiyacını gideriyor. Kat kaloriferi kullananların oranı yüzde 12.4. İlde yüzde 20.8’lik kesim merkezi kalorifer sistemiyle ısınıyor. Yüzde 0.1’lik kesim ise klima ve elektrikli ısıtıcı kullanıyor. İlde ısınma ihtiyacını karşılayamayan hane yok.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum