İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Artık Zorunlu

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği 50’nin altında işçi çalıştıran Tehlikeli ve Çok Tehlikeli iş yerleri için 01 Ocak tarihi itibariyle, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma şartı başlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ocak 2014 10:19
İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Artık Zorunlu

Isparta da faaliyet gösteren Sağlam OSGB yetkilileri Dr. Serhat Küçükcoşkun, Dr. Bülent Kemer, İş Güvenliği Uzmanı Tolga Büyükvanlı ve İş Güvenliği Uzmanı Hüseyin Bal'a konu hakkında merak edilen soruları sorduk. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği 50'nin altında işçi çalıştıran işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma şartı ne zaman başlıyor? 50'nin altında işçi çalıştıran Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işyerlerin de kanun 01 Temmuz 2013 tarihini işaret etmekteydi. Ancak Türkiye genelinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı sayılarının yeteri kadar olmaması nedeniyle yasa 6 ay kadar ertelendi. 01 Ocak 2014 tarihi itibariyle İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği 50'nin altında işçi çalıştıran Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurma şartı başlıyor.  

Kamuoyunda yasanın Temmuz ayındaki gibi ertelenmesi konusunda beklentiler var. Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde 540 bin işverene, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş güvenliği konusundaki sorumluluklarını hatırlatan mektuplar yolladı. TOBB, TİSK, sanayi ve ticaret odaları ile 179 Organize Sanayi Bölgesi (OBS) müdürlüğüne de Sayın Bakanımızın imzası ile mektup gönderildi. Mektup içeriğinde 01 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan, İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurma şartı hakkında hatırlatma bilgileri yer almaktadır. Ayrıca Bakanlık yetkililerinden aldığımız bilgilere göre bu aşamada herhangi bir erteleme söz konusu değil.   

İşyerleri işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma şartını son gün yapmalarında sakınca var mı?

Yasal olarak herhangi bir sakınca yok. Ama bizim işyerlerine tavsiyemiz, işlemlerini şimdiden başlatmaları, İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı sözleşmeleri İSG-KATİP programı ile yapılmakta ve programa giriş için E-Devlet şifresi gerekmektedir. Şifresi olmayan işverenlerin PTT'den şifrelerini almaları gerekmektedir. Bazı durumlarda ISG-KATİP programında şifre ile giriş yapıldığında bile firma bilgisine ulaşamıyoruz. Bakanlığa ve SGK ya başvuru yapılası gerekiyor. İşverenlerin bu gibi sorunları yaşamamaları için işlemlerini şimdiden yapmalarını öneririz.    

Özellikle İnşaat, Mermer ve Deri İşleme grubundaki firmaların A veya B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı bulma sıkıntıları var. Bu konu hakkında Bakanlığın bir düzenlemesi olacak mı?

Sizinde belirttiğiniz sektörler Çok Tehlikeli sınıfa girdiği için A veya B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı bulundurma şartı söz konusu. Türkiye genelinde A ve B sınıfı İsg uzmanlarının sayısı yeteri kadar olmadığı için işyerleri uzman bulmakta zorlanıyorlar. Ancak Bakanlık bu konu hakkında yeni bir düzenleme getirdi. Ocak (2014) ayının sonuna doğru A ve B Sınıfı İsg Uzmanlarının sayısında ciddi bir artış olacağı tahmin ediliyor.   

İşverenler işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sözleşmelerinde nelere dikkat etmeliler?

Unutmayalım ki bu yasa bir formalite değil ciddi sorumlulukları olan ve sürekli takip gerektiren bir uygulamadır. İşverenlerin bu sorumluluğu yerine getirebilecek kişi veya firmalarla çalışmalarını tavsiye ederiz.  

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.