Kaçak Kuyuya Geçit Yok

Yeraltı suları Hakkında Kanun’un 8. Maddesine istinaden su temini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzeri kazıların yapılması ve kuyuların açılması için DSİ Bölge Müdürlüğünden vatandaşlara, Yeraltı suyu Arama ve Kullanma izin belgelerinin alınması uyar

Yayınlanma:
Kaçak Kuyuya Geçit Yok

DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Son yıllardaki yeraltı suyu kullanımına yönelik yoğun talepler ve kullanma belgesinde tahsis edilen miktardan fazla yeraltı suyu çekilmesi nedeniyle, sürdürülebilir bir yeraltı suyu yönetimi için yeraltı suyu rezerv - çekim ilişkisinin modern sulama sistemleriyle desteklenerek kontrol altında tutulması ve bu nedenle tüm kuyulardan çekilen veya çekilecek yeraltı suyunun ölçülebilir durumda olması için ölçme işlemini yapmaya yönelik ölçüm sistemlerinin tesis edilmesi gerekliliği zorunlu hale gelmiştir" denildi.

Açıklamada, zorunluluk nedeniyle 167 sayılı Yeraltı suları kanununda değişikliklerin yapıldığı ve 25.02.2011 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtildi. Yeni yasaya göre yeraltı suyu teinini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzerleri için ölçüm sistemi (su sayacı) takılmasının zorunlu olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında "Kanuna eklenen Geçici Madde 2 ve Geçici Madde 3 'e istinaden hazırlanan ve 07.06.2011 tarih ve 27957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "DSİ Yeraltı suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği" ne göre daha önce Yeraltı suyu Kullanma Belgesi almış olanlar, kuyularına su sayacı taktırıp, 25.02.2013 tarihine kadar belgelerini DSİ 10. Bölge Müdürlüğünden yenilemeleri gerekmektedir" uyarısı yapıldı.

Açıklamada, Yeraltı suyu Kullanma Belgesi olduğu halde ölçüm sistemi bulunmayan kuyuların 25.02.2013 tarihine kadar kuyularına ölçüm sistemi takmaları gerektiği söylenilerek, "Herhangi bir nedenle belirtilen tarihe kadar ölçüm sistemi taktıramayacak olanlar. Kurumlunuzda matbu örneği olan bir dilekçe ile ölçüm sistemi taktırmayı taahhüt etmeleri gerekmektedir. 25.02.2013 tarihine kadar ölçüm sistemi taktırmayan veya taahhütname vermeyen kuyu sahiplerinin Yeraltı suyu Kullanma Belgeleri iptal edilecektir. Ayrıca kanunda belirtilen hükümler ve cezai işlemler uygulanacaktır" diye kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.