Katma Değerli Ürün Üretemiyoruz

İhracatta 2023 hedefi 1 milyar dolar olan Isparta'da yıllık bazda en düşük ihracatın geçtiğimiz ay gerçekleştiği açıklandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ekim 2011 13:51
Katma Değerli Ürün Üretemiyoruz

İhracatta 2023 hedefi 1 milyar dolar olan Isparta'da yılın ilk dokuz ayı sonunda ihracat geçen yıla göre yüzde 22'lik artış göstermesine karşın yıllık bazda en düşük ihracatın geçtiğimiz ay gerçekleştiği açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre yılın ilk dokuz ayı sonunda 122.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 99.1 milyon dolarda kaldı. Veriere göre, aylık bazda ise Eylül ayında ihracatta geçen seneye oranla düşüş var. 2010 eylül sonunda 11.6 milyon dolarlık ürün ihraç eden Isparta 2011 Eylül'de 8.3 milyon dolarlık ihracat yapabildi.

Eylül ayı ihracatının altın dönemin yaşandığı Ağustos ayına göre yarı yarıya azaldığı açıklanan verilere göre, yılın ilk dokuz ayında Isparta'da 16.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Verilere göre iller sıralamasına bakıldığında Isparta, bölgede Burdur ve Antalya'nın gerisinde kaldı. Antalya 743.6 milyon dolar ihracat rakamıyla 21'inci, Burdur 126.8 milyon dolar ihracat rakamıyla 38'inci sırada bulunurken Isparta 122.3 milyon dolarlık ihracatla 49'uncu sırada yer buldu

Ülkelere göre Isparta'nın en fazla değerde ihraç ürün gönderdiği ülke Fransa oldu. Fransa'ya yılın ilk dokuz ayı sonunda 10.9 milyon dolarlık ihracat yapan Isparta'nın geçen yıl bu ülkeye ihracatı 7.3 milyon dolardı. Fransa'nın Eylül ayında da 852 bin dolarla en çok ihracat yapılan ülke olduğu açıklanan verilere göre, 96 ülkeye ihracat yapan Isparta'nın ikinci büyük ihracat kapısı Almanya oldu. Almanya'ya 9.8 milyon dolar değerinde ürün satan Ispartal, ABD'ye de 7.8 milyon dolarlık ihracat yaptı.

ISPARTA DÜNYAYA ÇİMENTO VE MERMER SATIYOR
İhracatın sektörel dağılımına bakıldığında sanayi başlığı altında çimento ve toprak ürünleri ilk sırada yer aldı.Sektörün ihracattaki toplam payının ilk dokuz ay sonunda 29.3 milyon dolar olduğu bildirilirken, ikinci sırada 23.5 milyon dolarla metal ve maden ( mermer) sektörü yer aldı.

15 milyon dolarlık kimyevi madde satan Isparta'nın bir başka önemli ihracat sektörü de 13.9 milyon dolarla tekstil ve hammaddesi.

İlde 9.7 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve, 7.7 milyon dolarlık ağaç ve ormanı ürünü, 7.3 milyon dolarlık da meyve sebze mamulleri sektörü de ihracatta önemli yer tuttu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.