Kızıl Akbaba'lar İçin Tehlike Çanları Çalıyor

Isparta'nın Sütçüler ilçesi ve çevresinde yaşayan Kızıl akbaba'lar için tehlike çanları çalıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ağustos 2012 16:05
Kızıl Akbaba'lar İçin Tehlike Çanları Çalıyor

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan türlerin başında gelen ve bölgedeki sayıları tek haneli rakamlarla ifade edilen Kızıl Akbaba'lar şimdi de HES projeleri ve taş ocaklarının tehdidi altında.

Gökyüzünün hakimi olan yırtıcı kuşların başında gelen Kızıl akbaba (Gyps fulvus), Türkiye'nin nesli tehlike altındaki türlerinden biri.

Ancak Toroslar'ın yerlisi olan Kızıl akbaba'nın en önemli yaşam alanlarından biri olan Isparta'nın Sütçüler ilçesi ve çevresindeki sayıları artık tekli rakamlarla ifade ediliyor. Bölgede birbiri ardına açılan taş ocakları ve projelendirilen HES'ler, yaşam alanı olarak yüksek kayalıkları seçen Kızıl akbabalar için tehdit oluşturuyor.

Bölgede yeralan Yukarı Köprüçay üzerinde yapımı planlanan ve ÇED başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca da onaylanan Kasımlar Barajı ve HES projesi'nin yanısıra doğa korumada öncelikli bölgelerden biri olan Sütçüler ve çevresinde son yıllarda açılan çok sayıdaki taş ocağı, uzmanların tepkisini çekse de yetkililer tarafından başlatılmış herhangi bir koruma çalışması bulunmuyor. Bölgedeki sayıları tek haneli rakamlarla ifade edilen Kızıl akbabalardan biri en son baraj şantiyesinin kurulduğu Çukurca köyü yakınlarında görüntülendi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.