Koca Ciğer Isparta'da

Koca Ciğer Isparta'da

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Aralık 2016 10:50
Koca Ciğer Isparta'da

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ile Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği işbirliğiyle Akciğer kanseri hakkında kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla ‘Koca Ciğer’ adlı proje başlatıldı. Bu kapsamda dünyanın tek taşınabilir, şişirilebilir ve gezilebilir akciğer maketi Koca Ciğer, 9 Aralık’a kadar Isparta’da sergileniyor.  

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ile Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği işbirliğiyle Akciğer kanseri hakkında kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla ‘Koca Ciğer’ adlı proje başlatıldı. İlk olarak 01.06.2015 tarihinde Ankara iliyle başlanan proje, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı himayesinde tüm Türkiye’yi geziyor. Bu kapsamda Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğünce akciğer kanseri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 05.12.2016 - 09.12.2016 tarihleri arasında ilimizde sergileniyor.Konuyla ilgili bilgi veren İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, şunları söyledi: “Halkımızın Kanser konusunda bilgi ve farkındalık düzeyinin artırılması amacıyla Merkez Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından,  orta öğretim kurumlarında,  Alış Veriş Merkezlerinde, hava şartları uygunluğunda muhtelif alanlarda  stant  kurulacaktır. 

Dev akciğer maketi aracılığıyla öğrencilere ve  vatandaşlara akciğer kanseri hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Kurulan stantlarda sigara dumanına maruz kalmanın akciğer kanserinin en önemli nedeni olduğunun altı çizilerek, akciğer kanseri ile mücadelede en doğru, en temel yaklaşımın ise sigara kullanmamak ya da bırakmak olduğu vurgulanacak ve Akciğer kanseri hakkında bilgilendirme yapılacaktır.           

Akciğer Kanserinin nedenlerinden biri “sigara” kullanımıdır. Sigaranın bırakılması halinde Akciğer kanserine yakalanma riski önemli ölçüde azalmaktadır. Dünya sağlık Örgütü’ne göre Akciğer Kanseri, tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür.           

Koca  Ciğer (Mega Lungs)  dünyanın tek taşınabilir, şişirilebilir ve gezilebilir akciğer maketi olup ziyaretçilere sağlık  personelimiz aracılığı ile solunum sistemiyle ilgili bilgilenme imkanı sunacaktır.  Yaklaşık 3,5 metre yüksekliğinde ve 4 metre 50 santim genişliğindedir. Ziyaretçiler Koca Ciğer’in içinde dolaşarak akciğeri yakından inceleyebilir, fonksiyonları ve akciğer hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. Belirtilen tarihlerde sergilenecek olan Koca Ciğer Maketi stantlarına tüm halkımızı davet ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.