Kolukırık'tan Terör Sorununa Öneri

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Suat Kolukırık, terör eylemlerine karşı sosyal ve sivil oluşumların daha etkin rol alması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Eylül 2011 23:52
Kolukırık'tan Terör Sorununa Öneri

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, terör eylemlerine karşı sosyal ve sivil oluşumların daha etkin rol alması gerektiğini belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın izleyeceği uygulamaların askeri ve polisiye tedbirlerin önüne geçmesi gerektiğini söyledi.

Kolukırık, yaptığı açıklamada, demokratik açılım konusunda bölgede araştırma yaptığını ve çalışmasını Başbakanlık'a sunduğunu anlattı. Terör eylemlerinin son dönemde artış gösterdiğine değinen Kolukırık, terörün sadece askeri yöntemlerle değil, sosyal ve sivil oluşumların daha etkin rol üstlenmesiyle çözülmesi gerektiğini savundu.

Bölgede yaptığı incelemelere göre, halkın devletle bütünleşmek, ekonomik ve sosyal olarak iyi yaşam standartlarına sahip olmak istediğini anlatan Kolukırık, Doğu ve Güneydoğu halkının büyük bölümünün ülkeye ve devlete bağlı olduğunu aktardı.

Sosyal olarak toplumla bütünleşemeyen bazı grupların, terör örgütü üyesi olduğuna işaret eden Kolukırık, "Bu ülkede terörü kimin ya da kimlerin yaptığı aşikardır. Bölge halkının terör aktivisti olarak algılatılması kabul edilebilir birşey değildir" dedi.

"Kürt sorunu" tanımlamasının "ötekileştirici", "devlet-vatandaş ilişkisini zedeleyen" bir tanımlama olduğunu savunan Kolukırık, sorunun yalnızca güvenlik eksenli algılanmasının da, arzu edilen barış ortamını sağlamada yeterli olmayacağını söyledi.

Kolukırık, şöyle konuştu: "Devlet tüm kurumları ve sembolleriyle bölgede kendini göstermek zorundadır. Habur kapısından içeriye adım attığınızda devletin gücünü fiziki ve sosyal atmosfer içinde üzerinizde hissetmeniz gerekmektedir. Devletin gücü ise, yalnızca askeri güç değildir. Bölgede devam ettirilen çatışma travmaları sürdükçe, güvenlik gerekçeli operasyonlar istenilen sonuçlar vermeyecektir." dedi.

Kolukırık, terörle mücadelede medyanın rolüne de dikkati çekerek, terör haberlerinin provokatif boyutlu verilmesinin soruna çözüm sağlamadığını vurguladı.

Terörle mücadelede sosyal projelere ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Kolukırık, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler ortak projelerle bölgesel kalkınmanın sağlanması ve terör eylemlerinin azaltılmasında daha fazla aktif rol almalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın izleyeceği uygulamalar, askeri ve polisiye tedbirlerin önüne geçmelidir" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum