Kredi Alacaklara Kötü, Bankalara İyi Haber

Merkez Bankası'nın dün akşamki sert faiz artırım kararı sonrasında gözler kredi faizlerine çevrildi. Peki faiz artırımı kimin için ne anlam ifade ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ocak 2014 12:25
Kredi Alacaklara Kötü, Bankalara İyi Haber

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Birimi Müdürü İnaç Sözeri, Merkez Bankası'nın faiz artırımının beklentilerin oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının sadeceTürkiye'deki iç gelişmelerden değil, küresel piyasalardan da kaynaklandığını düşünüyorum. ABD Merkez Bankası (FED) bugün açıklayacağı karar öncesinde bu adımın atılmış olması olumsuz senaryoya karşı TCMB'nin önlem almak istemesi gibi de yorumlanabilir.

Faizlerdeki artışın olumlu ve olumsuz etkileri olacaktır. Olumlu tarafı bankalara daha fazlamevduat akışı sağlayacaktır. Olumsuz tarafı ise kredi kullanmak isteyenlerin maliyetleri arttı. Bunun tüketicilere yaklaşık 1.5 puanlık bir ilave maliyet getireceğini düşünüyoruz.

Buna ilavetenekonomik aktivite de bir yavaşlama olacaktır. Yani bu yıl büyüme biraz daha yavaşlayacaktır"

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.