Kurtuluş Savaşı Efeleri Halıya Dokunuyor

Ispartalı halı dokumacısı ve portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Kurtuluş Savaşı'nda mücadele veren efelerin portrelerini halıya dokuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Şubat 2012 14:16
Kurtuluş Savaşı Efeleri Halıya Dokunuyor

Ispartalı halı dokumacısı ve portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Kurtuluş Savaşı'nda mücadele veren efelerin portrelerini halıya dokuyor.

Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halıcılığın Isparta'da önemli bir yeri olduğu yıllarda, resim öğretmeninin tavsiyesi üzerine halı modelleri ve portre çizmeye başladığını söyledi.

Yıllar geçtikten sonra halıcıkta kullanılan tekniklerin de farklılaştığını anlatan Aksakal, "Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de yaratıcılık ön planda. Bu yüzden insanların zevklerine ve ihtiyaçlarına yönelik yeni çalışmalar üretmek zorundayız" dedi.

Birbirinden farklı motifler ve ünlü kişilerin portrelerini işlediği halıların büyük ilgi gördüğünü belirten Aksakal, şimdi Kurtuluş Savaşı'nda mücadele veren efelerin portre halılarını oluşturmak için yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. Aksakal, "Bugün ülkemizde huzurla ve aşkla yaşamamızı sağlayan, bugünlere gelmemize vesile olan yiğit insanlarımıza minnet borcumuzu ödemek için Kurtuluş Savaşı'nda mücadele veren efelerin portrelerini halıya dokuyoruz" diye konuştu.

Aksakal, şuana kadar Ege Bölgesi'nden 32 efe tespit ettiklerini, bunların 16'sının fotoğraflarını bulabildiğini ve 8'ini de halıya dokuduğunu kaydetti. Diğerlerini de halıya dokumak için çalıştığını belirten Aksakal, "Benim tespitlerime göre bu mücadeleye destek veren 100 kadar efe var, fakat hepsinin fotoğraflarına ulaşamadım" dedi.

Meslek hayatı boyunca birçok ünlü ismi ve önemli tarihi olayı Isparta halısına dokuduğunu ve çalışmalarının dünyanın farklı ülkelerinde odaları süslediğini anlatan Aksakal, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin "Dünyamızı Güzelleştiren Bilimadamları" projesi kapsamında da Farabi, Ali Kuşçu, Leonardo da Vinci ve Albert Einstein gibi dünyaca isimleri Isparta halısı tekniğiyle dokuduğunu kaydetti.

Ahmet Aksakal, Türkiye ve dünyadan pek çok siyasetçinin de halı portresini yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.