Kuruyoruz İddiaları Gerçek Değilmiş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mndan yapılan açıklamada, göllerin kuruduğu iddiaları yalanlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Şubat 2013 15:58
Kuruyoruz İddiaları Gerçek Değilmiş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde iddia edilen göller kuruyor iddiasını yalanladı.

Yapılan açıklamada, “Bazı çevreler ülkemizdeki sulak alanlarla alakalı olarak çeşitli raporlar yayınlamaktadır. Bu raporların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Sulak alanlarla alakalı olarak en güncel, güvenilir ve ilmi bilgiler Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda mevcuttur. Bu çerçevede Ülkemizde toplam alanı 1.645.000 hektarı aşan 300’den fazla sulak alan bulunmaktadır. Bu alanların 135’i uluslararası öneme sahiptir. Türkiye, Ramsar Sözleşmesine 1994 yılında taraf olmuştur. 2002 yılında Ramsar alanı sayımız 9 iken bugün Ramsar alanı sayımız 14’e (Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü ve Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü ve Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu ve Kuyucuk Gölü, Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı) ulaşmıştır” denildi.

Açıklamada, “Türkiye, Ramsar Sözleşmesi ile başta Sözleşme Listesine dahil ettirdiği 14 alan olmak üzere, sınırları içerisindeki bütün sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı uluslararası düzeyde taahhüt etmiştir. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın sıtmayla mücadele çalışmaları kapsamında, 1950’li yıllarda Türkiye’de sadece 118.000 hektar büyüklüğünde sulak alan kurutulmuştur. Böylece sıtma hastalığı ile etkin mücadele edilmiştir. Bunun dışında kuruyan herhangi bir sulak alan bulunmamaktadır. Kuruma riski altında olanlara da Bakanlığımızca iyileştirme yönünde müdahaleler yapılmaktadır. Bunlara misal vermek gerekirse; Sultansazlığı, Seyfegölü, Avlan Gölü vs.
Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliğinden sulak alanlar da menfi yönde etkilenmiştir. Bunun önüne geçmek ve sulak alanlarımızı koruyup geliştirmek için Bakanlık olarak birçok proje yürütmekteyiz. Bu kapsamda, yapılan barajlar aslında yaban hayatı için son derece önemli habitatlar olup, aynı zamanda Ramsar Sulak Alan sınıflandırması içinde Yapay Sulak Alanlar başlığı içinde ele alınmaktadır. 135 adet uluslararası öneme sahip sulak alan listemiz içinde suni sulak alanlar da bulunmaktadır. Bu konudaki en güzel numune Amasya ilimizdeki Yedikır Barajımızdır. Yedikır Barajı yapay bir sulak alan niteliğinde olmasına rağmen ülkemizin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından birisi olmuş, sulama ve taşkın kontrolünün yanında Ak Pelikan kuş türünün ülkemizde önemli üreme alanlarından biri halini almıştır. Ayrıca yine Göl Marmara Gölü, Hirfanlı Barajı da yaban hayatı için önemli alanlarımızdandır.

Sulak alanlarda rehabilitasyon projelerimiz de hızla devam etmektedir. Bakanlığımızca yapılan çalışma neticesinde Konya Yunaktaki Akgöl yeniden su tutmaya başlamış ve yaban hayatı tarafından yeniden bir cazibe olma noktasına gelmiştir. Ayrıca, Ereğli sazlıklarının yeniden su tutması içinde çalışmalara başlanılmıştır. Haberlere konu olan kuruduğu iddia edilen 36 gölden biri olan Samsam Gölünün suları ile Kozanlı Gökgöl Kuş Cenneti yeşermektedir. Ayrıca yine kuruduğu ya da risk altında olduğu iddia edilen Göller Bölgesinde bulunan Yazır Gölü, Karataş Gölü, Burdur Gölü gibi göller kurumamış olup, bu göller ile ilgili olarak Bakanlığımız, Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projelerini 2012 yılında başlatmıştır. Projeler bu yıl içinde tamamlanacaktır. Kurumakta olduğu ifade edilen Beyşehir Gölüne Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajından su takviyesi yapılarak göl canlı tutulmuştur.

Netice itibariyle, Bakanlığımız kanun ve yönetmeliklerden ziyade öncelikle bilinçlendirme yolu ile korumayı kendisine asli görev olarak edinmiştir. Bütün tabii alanlarımızın, doğal güzelliklerimizin korunması öncelikle çocuklarımızdan başlamak üzere tüm halkımızın şuurlandırılması ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda da 02.02.2013 Dünya Sulak Alanlar Etkinliği kapsamında tanıtımı yapılarak dağıtılan Türkiye’nin Sulak Alanları ve Türkiye’nin Kuşları kart takımları da bu maksada hizmet etmektedir” denildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.