Maaşı Yetse Zaten Çalışmaz

Türkiye Emeklileri Derneği Şube Başkanı Ersal, emekli olduktan sonra serbest çalışan emeklilerin mağdur olduğunu belirterek , “Zaten parası yetse çalışmak zorunda kalmazdı. SGK destekleme primi kesintisinin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Ocak 2013 16:32
Maaşı Yetse Zaten Çalışmaz

Emekli oldukları halde serbest çalışmaya devam eden ve bunu Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK )'ya bildirmeyen ve “emekli aylıklarından yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yaptırmayanlar” emekliler SGK tarafından takibe alınarak aylıklarının 1/4 üne haciz konulacak. Türkiye Emeklileri Derneği Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, Isparta’da sosyal güvenlik destek primi kesintisi yaptırmayan 6 bine yakın emekli olduğunu bildirdi. Emekli olup da geçinemediği için iş yeri açmak zorunda kalan emeklilerin bunu SGK’ya bildirmek zorunda olduklarını kaydeden Ersal, “ Bu durumda maaşında yüzde 15 oranında kesinti yapılıyor. Bu da 150 liraya yakın bir rakam. Yani SGK destekleme primi adı altında yapılan bir kesinti. Tabi serbest çalıştığını bildirmeyen veya bildirip de ödeme yapmayan emeklilerimiz var. SGK İntibak yasasını ele aldığında dosyaları tek tek incelediğinde ödemeyenlerin farkına vardı. Bunların ödenmesi için emekliye tebliğ edilip maaşlarından kesinti yapıldı. Öte yandan emekli olup da bir işyerinde çalışan emekliler için de işveren prim ödemek zorunda. Burada bazen muhasebecilerden kaynaklanan hata yapılmış. İşaretlenmesi gereken yerler işaretlenmemiş veya yanlış işlenmiş. Bazı emeklilerimizin maaşı, çalışıyor gibi gösterildiği için kesildi. Bu kimselere işi bırakıp tekrar emekli olmaları ive yeniden emekli maaşı bağlanması konusunda yardımcı oluyoruz. Bir işyeri açan veya iş yerinde çalışan emeklilerimizin bu konuyu SGK’da çok iyi takip etmeleri gerekmektedir. SGK primi ödemeyen emeklilerimiz Isparta’da 6 bine yakın. Birde hatalardan ötürü emekli maaşı kesilenler var. Bunların sayısı bine yakın. Bu konuda yoğun müracaatlar var. Emekli olduktan sonra serbest çalışan emeklilerin mağdur. Zaten parası yetse çalışmak zorunda kalmazdı. SGK destekleme primi kesintisinin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum