Mermer Ocağı Çalışmasında Bakın Neyle Karşılaştılar

Mermer Ocağı Çalışmasında Bakın Neyle Karşılaştılar... Milyonlarca yılda oluşuyor...

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ağustos 2017 19:19
Mermer Ocağı Çalışmasında Bakın Neyle Karşılaştılar

Yalnızca yüzde 5’i kullanılan mermeri dağlardan çıkartmak için Toroslarda akıl almaz bir yıkım yaşanıyor. Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyünde bir mermer ocağının çalışması sırasında kesilen bloklarda milyonlarca yılda oluşan karstik dikit ve sarkıtlara rastlandı.

Köylülerin iddiasına göre oda büyüklüğündeki mağara oluşumları mermer ocağı tarafından yok ediliyor. Mermer ocaklarının köyünde tahrip ettiği doğa mirası niteliğindeki mağaraların görüntülerini MTA’ya ileten Mahmut Aksu, acilen önlem alınmasını istedi. Karakilise, Pirnar Kayası ve Çatal mevkilerinde faaliyet yürüten mermer ocaklarının birçoğunun karstik nitelikli mağaraları yok ettiklerini ileri süren Aksu, tahribatın boyutlarının korkunç olabileceğini söyledi.

Türkiye sahip olduğu 40 bin civarındaki mağara sayısı ile dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Ancak bu sayı yalnızca bugüne kadar keşfedilip tescil edilenlerle sınırlı. Henüz keşfedilmeyen binlerce mağara ise varlığı bilinmeden yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Türkiye’nin mağara varlığı açısından önde gelen illerinden biri olan Isparta’daki mermer ocakları bu yöndeki en önemli tehditlerden biri.

MİLYONLARCA YILDA OLUŞAN MAĞARAYI YOK ETTİLER

Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyünde faaliyet yürüten mermer ocaklarından birinde ortaya çıkan mağara oluşumlarının yok edildiği öne sürüldü. Mermer kesilmesi sırasında ortaya çıkan karstik dikit ve sarkıtlar büyüleyici güzellikte. Ancak milyonlarca yılda oluştuğu belirtilen karstik dikit ve sarkıtlarla çeşitli mağara oluşumları henüz keşfedilmeden tarihten siliniyor.

2O BİN MAĞARA HENÜZ KEŞFEDİLMEDEN YOK OLABİLİR

Türkiye’de son yıllarda turizme açılan mağara sayısı 30’un üzerinde. Ulusal ve uluslararası mağara gruplarınca belgelendirilen mağara sayısı ise 800 civarında. Türkiye coğrafyasının yüzde 40’ının kartlaşmaya uygun kayaçlardan oluşmasıyla, tespit edilen 40 bin mağaraya yaklaşık 20 bin civarında daha mağaranın eklenebileceği öngörülüyor. Türkiye’nin en önemli jeolojik hazinelerinden biri olan mağaralar, 2004 yılında değiştirilen maden yasasındaki korumacı maddelerin budanmasıyla ortaya çıkan ve giderek daha da vahşileşen ‘mermere hücum’ döneminin en çok yağmaladığı doğa mirasının başında geliyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum