Merve Kuyu İl Genel Meclisine Damgasını Vurdu

İl genel meclisi kentsel dönüşümü tartıştı...

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Temmuz 2012 17:40
Merve Kuyu İl Genel Meclisine Damgasını Vurdu

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın getirdiklerini il genel meclisine anlatan Merve Kuyu:

“Bu fırsat iyi değerlendirilmeli, siyaset üstü düşünülmeli” Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ilk tespitleri böyleydi. Peki yasa neler getiriyor, ev sahibi ya da kiracı nasıl bir yol izleyecek, başvuruda ya da kentsel dönüşüm için risk tespitinde bulunmayanları nasıl bir sonuç bekliyor.

Bu ayrıntıları da Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, meclis üyelerine anlattı. Kentsel Dönüşüm Yasası’nı il genel meclisi üyelerine anlatan Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, yasanın çok iyi bir fırsat olduğunu, iyi değerlendirilmesi halinde yepyeni ve modern yaşam alanları oluşturulabileceğini ve deprem korkusunun da ket vurulabileceğini söyledi.

Merve Kuyu, yasanın çok iyi istişare edilmesi gerektiğinin altını ısrarla çizerken, kanunun uygulanmasında yetkili mercileri ve süreci şöyle anlattı.

Mimarlar Odası Başkanı Kuyu, hem belediye meclisi hem de il genel meclisinin önemine de işaret etti. Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu’nun mecliste yaptığı açıklamalardan önemli notlar: “Kentsel dönüşüm iyi bir fırsattır. Siyaset üstü düşünmek gerek. Isparta bu yasayla neler kazanacak buna bakmak gerek. Yasaya önyargılı bakılmamalı, iyi istişare edilmeli. Yasa olumlu ve başarılı.

Mülkiyet haklarıyla ilgili açıklar var. Hedef, insanların daha kaliteli, güvenli, yaşanabilir ortamları kazanması. Binanız depreme dayanıksızsa, öncesinde tedbirleri almak en doğrusu. Acıları hep biliyoruz. Isparta, 1.derecede, bu da göz ardı edilmemeli. 1-Kanunla alakalı, binamız yıkılacak mı nasıl anlayabiliriz?: masraflar kişiye ait olmak üzere risk tespiti yapılıp belediyeye bildirilecek. Tespiti kat malikleri yaptıracak. Başvuru yapmazlarsa ne olur? Tespit bakanlıkça ya da belediyelerce yaptırılacak. Yıkılmasını istemiyoruz, itiraz hakkı var mı? evet var. 15 gün içinde itiraz edebilir. Üniversiteler, bakanlık yetkilileri inceleyip karara varacak. Masrafları kim karşılayacak? Kat malikleri karşılayacak. Olmazsa tapuya bildirilecek. Arsa payları üzerinde ipotek konulacak yani tapulara şerh konulacak. Müteahhit marifetiyle işlemler sürecek. Yıkım aşamasında. Şartlar maliklerle belirlenecek.

Kanunda, öncelik yerelde. Yeni yapılan binalar yıkılacak mı? bölge belirleneceği için bina risksiz olabilir. Uygulama bütünlüğü için gerekirse yıkılacak. Alan belirlemesi bir kat daha önem taşıyor. Yıkımda TOKİ ve belediye yetkili. Elektrik, doğalgaz kesilir mi? riskli alanlarda ise kesilecek. Verilen hizmetler durdurulacak. Bu net. Kiracı olanlara yardım edilecek mi? anlaşmayla tahliye edilen yapılarda kiracı veya mülk sahibi olanlara yardım yapılacak. Gerek müteahhit gerek TOKİ’yle. Bina yıkıldıktan sonra arsa vasfına dönüşecek.

Kat malikleri adına pay edilecek, hisseler olacak ve yapılacak. Yıkımdan sonra çoğunluk 3’te 2 olacak. Anlaşmaya yanaşmazlarsa, arsa payları diğer paydaşlara açık artırma usulü satılacak. Diğer paydaşlar almazsa, tapuda hazine adına kamulaştırılır. Bunlar da TOKİ’ye ya da belediyeye devredilir. Kendisi yapmak isterse, bina sahibi, kredi verilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum